Wpis z mikrobloga

@Karatte: Przez długi czas była pierwszym. Obecnie jest w odwrocie. Ruby on Rails też kiedyś był wysoko, gdzie jest teraz?

Inne języki nie mają nawet 1/100 budżetu reklamowego, który miał Sun/Oracle na reklamowanie Javy. Jakoś nigdy nie widziałem, aby ktoś reklamował TypeScript na banerach na lotniskach.
@SendMeAnAngel: Java ma bardzo duży bagaż z którym musi iść naprzód, jest masa ficzerów o których od lat nikt nie słyszał i to wszystko nadal musi działać dopóki nie wpadnie w deprecation i następnie do piachu co zajmuje kilka releasów.
Odkąd Oracle przejął stery to widzę dobre zmiany, inicjatywy są zaplanowane na sporo do przodu, można zrobić testy w preview.

Jak dla mnie jest optymalne wsparcie community, dobre narzędzia i klienci
jak rozmawiam z kolegami to nie chcą tego tykać

@wpiot: tiaa, a ci sami koledzy pewnie nie widzą nic przeciwko pisaniu w Kotlin (czyli język mający 90% ficzurów Scali i dokładający jeszcze swoje własne) i zachwycają się nowymi ficzurami Javy, które Java wzięła ze Scali np. pattern matching, sealed classes czy Optional.

Scala wtopiła nie przez język a przez tooling:
- brak kompatybilności wstecznej (naprawione)
- brak dobrego systemu do budowania
@Krolik: Był hype na Kotlina jakiś czas temu, chcieliśmy mieć to jako dodatkowy język w projekcie obok javy, ale nie dostaliśmy zgody z architektury.

Jedyne szczegóły ze scali na które narzekali a które pamiętam to trudne problemy przy zmianach wersji scali/bibliotek, łatwo napisać kod trudny do ogarnięcia (ale tu raczej można się dogadać albo dopilnować w code review) i jeszcze coś z obsługi http, jakieś problemy z przekierowaniami.
to trudne problemy przy zmianach wersji scali/bibliotek

@wpiot: czyli punkt pierwszy

łatwo napisać kod trudny do ogarnięcia

@wpiot: w każdym języku da się pisać jak w perlu. Istotne jest jak czytelny kod jest w stanie napisać dobry programista. Java wbrew pozorom też bywa trudna do ogarnięcia, bo cierpi na podobny problem co Golang: niedostateczna ekspresywność / słabe mechanizmy abstrakcji. Np. spróbuj zrobić jakieś obliczenia na biginteger lub na liczbach unsigned
@Krolik: Dla mnie golang jest bardziej 'goły' i mniej czytelny niż java. Ciężko tam zrobić nawet średnio duży projekt bo nie ma żadnego mavena itp ale są plusy jak mało zasobów, małe paczki
Podsumowując z mojej perspektywy Java jest ok jak mamy szybko coś dostarczyć, natomiast jeśli mamy jakieś mikroserwisy, znamy domenę i mamy dobrych ludzi to można sporo zaoszczędzić przepisując niektóre serwisy np na golanga.