Aktywne Wpisy

Matylda_Megara +323
Znowu przyszłam się chwalić i to bardzo! Więc pijcie ze mną kompot.
1. Po 10 latach opieki, wychowywania, kochania, wstawania w nocy, tulenia i utrzymywania nieswojego (prawnie) dziecka - zostałam w końcu mamą mojego pasierba. Zostanę wpisana do aktu urodzenia, będe miała wszelkie prawa i obowiązki wynikające z tego. Boli mnie tylko, że dopiero po 10 latach matka biologiczna ustąpiła w swej zawziętości i złośliwości. Od wczoraj cała się trzęsę z emocji.
1. Po 10 latach opieki, wychowywania, kochania, wstawania w nocy, tulenia i utrzymywania nieswojego (prawnie) dziecka - zostałam w końcu mamą mojego pasierba. Zostanę wpisana do aktu urodzenia, będe miała wszelkie prawa i obowiązki wynikające z tego. Boli mnie tylko, że dopiero po 10 latach matka biologiczna ustąpiła w swej zawziętości i złośliwości. Od wczoraj cała się trzęsę z emocji.

cult_of_luna +104
#wykop40plus
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
źródło: Bez nazwy
Pobierz

- Polskie Elektrownie Jądrowe sp. z o.o. w gminach Choczewo oraz Gniewino i Krokowa, w województwie pomorskim (lokalizacje Lubiatowo-Kopalino oraz Żarnowiec). Decyzja dotyczy technologii Westinghouse AP1000.
- KGHM Polska Miedź S.A. na terenie gminy Lubasz oraz gminy Wieleń, w województwie wielkopolskim. Jako preferowaną wskazano technologię NuScale VOYGR (technologia SMR). KGHM w swoich komunikatach prasowych nie podawał do
źródło: 378278569_862686398667378_8212366546177866328_n
PobierzTymczasem zakłady komunalne w workach na plastik właściwie chciały by widzieć tylko PET (najlepiej przezroczysty), a cała reszta do zmieszanych.
W bardzo dużym skrócie, ilość przepalanego uranu 238 rośnie wraz z energią neutronów termicznych,
Trochę powiązane pytanie. Elektrownia jądrowa ma swój czas życia. Zamknięcie elektrowni jest podobno bardzo kosztowne, porównywalne z jej budowa i otwarciem. Czy przy wygaszaniu elektrowni jądrowej nie powstające dużo odpadów promieniotwórczych których nie opłaca sie recyklingowac?
Inna sprawa to moc takiego reaktora
A co uważasz o firmach mających stawiać atom w Polsce? NuScale oraz Westinghouse swego czasu były mocno krytykowane, gdzie zwątpiono że są w stanie wybudować taką elektrownie. Ta pierwsza ma być wydmuszką do tworzenia piramidy finsowej z inwestorów i jako start. A Westinghouse ma nie mieć nic po za patentami,
Stosowane są głównie dwa z trzech sposobów likwidacji elektrowni jądrowych.
Pierwszy sposób to SAFSTOR (bezpieczne magazynowanie), w którym elektrownia jest utrzymywana w stanie nienaruszonym ale jest już pozbawiona paliwa jądrowego. Pozwala to pierwiastkom promieniotwórczym w komponentach rozpadać się na pierwiastki stabilne. W tym czasie główne elementy instalacji pozostają na miejscu, w tym zbiornik reaktora, baseny paliwowe, turbina
W filmie poniżej jest pokazany proces recyklingu w zakładzie przerobu odpadów jądrowych w Sellafield w Anglii.
#energetyka #ciekawostki
Zabójcza energia
Wracając do odpowiedzi na Twoje pytanie, czy coś takiego by się stało, na pewno nie bo nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoliłby no to aby w reaktorze zabrakło chłodziwa.
źródło: IMG_20230516_132729
Pobierz