Wpis z mikrobloga

Co się obecnie dzieje z multi diagnozowaniem #adhd u dorosłych?
Trzecia osoba z mojego bliskiego otoczenia dostała od psychiatry diagnozę jak wyżej.

Jedna z pacjentek, klasyczna nerwica lękowa, zrobiła sobie test online, potem prywatnie u pigularza i fik, amfa w tabletkach. Różnica jest taka, że jak je leki, to chodzi jak mamusia w Requiem dla snu, jak ostatnio przez tydzień nie jadła, bo były braki, to wyglądała i czuła się jak cały #narkotykizawszespoko, w niedzielny wieczór; szmata...

Drugi przypadek, to kobieta, która leczy depresję u psychiatrów już z 8 lat, skutek mizerny. Ostatnio ten sam dr, co od 4 lat pakuje w nią farmację w różnych konfiguracjach, z marnym skutkiem, postanowił zrobić ten magiczny test i JEST!! Bingo. Dalej klasycznie, speed w tabletkach i radość wielka pacjentki, bo tydzień było super, ale od trzech jest znowu gorzej niż przed diagnozą z tą różnicą, że prawie, nie sypia. Dobry ziomuś lekarz nie jest tu obojętny i zwiększył dawkę leku na bezsenność.. No to śpi po 3-4h. Wstaje łyka speeda, potem poprawia, a na wieczór proch na sen.
Cały schemat leczenia tak wygląda i leki przyjmuje się całe życie i wygląda jako żywo jak wczesna pełnoletność amerykańskich gwiazdek czy późna kariera Miachale Jacksona. Rano speed, wieczorem zamulacz. Zajebiście!!

Trzeci przypadku bardzo podobny jak ten wyżej, ale w formie bonusa, pacjentka powiedziała, że jej 17 letnia córka wykazuje 'symptomy' (młoda jest bardzo ok, miła, grzeczna, dobrze się uczy). No to proszę przyjść, mówi lekarz. W gabinecie test, bingo, speed i wielka poprawa samopoczucia, jak je lek, jak nie je, to gorzej, bardzo gorzej.

Pytałem jak wygląda ten test. To są więc pytania typu czy bywasz rozkojarzony, czy robisz kilka rzeczy na raz, czy przerywasz jedną czynność i zaczynasz drugą itd itp, no kto tak nie robi.

Zaznaczam z całą mocą, że nie umniejszam w niczym i nikomu w psychicznym cierpieniu, bo sam poznałem zbyt dobrze jego smak. Pozostaje mu dozgonnie wdzięczny, bo mimo nieopisanego mroku, owe cierpienie ściągnęło na mnie działanie, które zmieniło mnie jako człowieka o 180 stopni. Nie mogę jednak zrozumieć jak na podstawie TESTU skazuje się ludzi na dożywotnie żarcie a--------y?!?

Wysyp diagnoz, artykułów w necie, ekspertów w śniadaniówkach, w połączeniu z 1-2 lekami na to zaburzenie, jest delikatnie mówiąc zastanawiający i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że możemy mieć do czynienie z nową odsłoną w stylu 'opiaty dla każdego..'

#psychiatria #zdrowie
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrolWlosowzNosa: Ja dostałem diagnoze adhd miesiąc temu i jest trafiona w 100% W końcu mam ciszę w głowie a nie p--------k.
Leki na adhd w dawkach terapeutycznych nie uzależniają i co ty porównujesz opiaty do stimów.
Ja np nie biore leków na sen, a od kiedy biore metylofenidat, to sen mi się uregulował i chodzę spać 22 i zasypiam w 5 minut :)
Z jedzeniem również nie ma problemów, potrafie
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: też to obserwuje ale ze strony specjalistycznej. Ogólnie na całym świecie jest większa uwagą na zaburzenia koncentracji i uwagi. Widzę dwie możliwe przyczyny.

Ostatnie 20-30lat diagnostyka kliniczna zaburzeń rozwojowych koncentrowała się na autyzmie. Efektem tego było, że bardzo dużo dzieci i nastolatków którzy spełniali bardziej kryteria ADHD dostawał diagnozę autyzmu, bo z diagnozy autyzmu są większe benefity ale efektem ubocznym był brak leczenia osób z ADHD co powoduje że
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: to jest efekt domino. Trudności z koncentracją powodują, że taka osoba cierpi częściej na ruminacje i obniża im się przez to nastrój a trudności z uwagą powodują ciągle wzburzenie emocjonalne i częstrze przeżywanie lęku i niepokoju.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: jeszcze jeden czynnik. Społeczeństwo decyduje się coraz późniejszym wieku na potomstwo. Wraz z wiekiem rodziców wzrasta ryzyko, że u potomstwa wystąpią zaburzenia neuroozwojowe czy wad genetyczne. Niestety.

Dodatkowo dorośli nie powinni przyjmować tych leków do konca życia. Występują skutki uboczne i dlatego robi się np przerwę wakacyjną od leków by sprawdzić czy objawy ADHD są już w niższym nasileniu.

Podstawową formą leczenia ADHD u dorosłych dalej jest psychoterapia i
  • Odpowiedz
@www_h: Przyczyną współczesnego ADHD jest zwyczajnie nawyk odwrócania uwagi spowodowany przez social media. To nie te czasy gdzie siedzialo się pół dnia czytając książki czy gapiąc się na drzewa pod domem. Dzisiaj wszyscy jesteśmy ofiarami twittera, wykopa, facebooka, czy teraz młodzież tiktoka itp Co chwile nowy content, co chwilę nowy bodziec. Jesteśmy trenowani odwracać uwagę. Tak jak w medytacji koncentracji trenujemy umysł aby potrafił pozostawać z obiektem medytacji na dłuższą
  • Odpowiedz
Przyczyną współczesnego ADHD jest zwyczajnie nawyk odwrócania uwagi spowodowany przez social media.

@ImperiumCienia: nie doprecyzowalem swojej uwagi powyżej. Według obecnego stanu wiedzy podłożem ADHD jest prawodpobnie genetyka a czynniki środowiskowe i społeczne to mogą aktywizować i nasilać. SM jest oczywiście mega szkodliwy dla naszego zdrowia psychicznego ale samo u osoby bez ADHD nie spowoduje stałych objawów adhd. Dodatkowo ADHD diagnozę się również przez odpowiedź na farmakoterapię. Jeżeli u pacjenta, u
  • Odpowiedz