Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +281
30-letni koleś na wykopie: będę robić pompki i brzuszki, nigdy nie ćwiczyłem i nie byłem na siłowni.
Wykopki:
-To bez sensu
-Bedziesz mieć wadę postawy
-Na pewno robisz źle brzuszki
-Ale challenge z d--y
Wykopki:
-To bez sensu
-Bedziesz mieć wadę postawy
-Na pewno robisz źle brzuszki
-Ale challenge z d--y
źródło: temp_file3319126131157460459
Pobierz
Często jak słyszę, że ktoś studiuje i pracuje to mam w głowie wyobrażenie, że jest na kierunku, na którym wystarczy obecność, albo nawet i nie, żeby zaliczyć większość przedmiotów i nie wymaga on pracy własnej. Wzięło się to stąd, że jak sam byłem na studiach, to pochłaniały one tyle pracy i wkładu własnego po godzinach, że dorzucenie do tego jeszcze pracy było moim zdaniem niemożliwe. A ci, którzy próbowali pracować, to albo

ile moge powiedziec na rozmowie o prace z takim doswiadczeniem (UoP):
- 6 lat doswiadczenia z czego 3 jako manual, 3 jako test lead - wszystko w jednej firmie konsultingowej e-commerce;;
- dowiezione kilka roznych projektow (pracowalem w metodologiach Agile i Waterfall; wprowadzalem CI/CD, prowadze rozmowy z klientem)
- podstawy java + selenium (zautomatyzowalem kilka testow UI i API ale poszedlem w sciezke managerska)
- oferta fully remote
- nadzorowanie do 17 testerow w rozroszonym teamie (Chiny, Indie, Sri Lanka, Australia, UK, Portugalia)
- angielski C1 (pracuje obecnie w UK)
- prowadzilem wewnetrzne szkolenia i mentoring
- mam certyfikaty istqb: foundation; agile; test automation engineer; test manager;
Przenosze sie do PL i padnie pytanie o zarobki; planuje powiedziec 15k brutton na UoP
za duzo? za malo?
w sam raz?
#testowanieoprogramowania #pracait #tester #tester15k
wiem że bait
Twoja rade wykorzystam za rok :)
Komentarz usunięty przez autora
Jest nieduży, tzn. znacznie częściej się bierze kogoś kto normalnie zajmuje się testowaniem, automatyzuje i na 50% czasu wrzuca mu się zarządzanie testami.
od 7 lat pracowałem tylko z takimi managerami.
Sprawdziłem na JJIT i w sumie to ofert dla test managerów i test leadów jest mniej w całej Polsce, niż jedno korpo ma wakatów na QA engineera, więc konkurencja spora. Warto też dodać, że połowa tych ofert są
chce isc do nich na senior manuala lub test leada (jesli maja taka opcje)
to jest rekrutacja
No właśnie tutaj wchodzimy trochę już w nazewnictwo, zawsze kiedy pracowałem to u mnie rola test leada dotyczyła bycia leadem technicznie, a test manager typowo zarządzanie testami. Więc np. nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie mój test lead nie jest wymiataczem w automatach.
Z drugiej strony jako test lead manualny możesz wymiatać w bazach danych, api, grafanach, dockerze itd. Wciąż jednak - jak dla mnie, musisz wymiatać.
Generalnie z oceną
postaram sie to poprawic dzisiaj/jutro i dam troche wiecej detali co dokladnie potrafie