Aktywne Wpisy
mirko_anonim +1
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy taki popapraniec jak ja ma szansę na związek z #rozowypasek, czy znalazłaby się dziewczyna kompatybilna z takim stylem życia i światopoglądem:
- kultura, teatr, kino, filharmonia, opera - lubię
- mam różne talenty i hobby: multiinstrumentalista, a i geberita w łazience zabuduję bądź przy samochodzie podziałam (nie jestem takim typowym intelektualistą co ma dwie lewe ręce)
- wykształcony
- mam dobrą pracę i mieszkanie, samochód, rower i
Czy taki popapraniec jak ja ma szansę na związek z #rozowypasek, czy znalazłaby się dziewczyna kompatybilna z takim stylem życia i światopoglądem:
- kultura, teatr, kino, filharmonia, opera - lubię
- mam różne talenty i hobby: multiinstrumentalista, a i geberita w łazience zabuduję bądź przy samochodzie podziałam (nie jestem takim typowym intelektualistą co ma dwie lewe ręce)
- wykształcony
- mam dobrą pracę i mieszkanie, samochód, rower i
Czy jest szansa na związek z dziewczyną dla kogoś takiego
- Może się znaleźć taka z podobnym światopoglądem 26.0% (132)
- Małe szanse na dobre dopasowanie 18.9% (96)
- Pies z kulawą nogą się nie zainteresuje 55.0% (279)
lapampek +83
Przecież ona się nawet z tym nie kryje xD Kukoldowski najwyraźniej dobrze się bawi, gdy Alvaro stuka Ankę, jak masz za dużo hajsu to co niektórym #!$%@?. Patrzcie na znaczenie „branzoletki na kostkę u żony” #cuckold #lewandowski To już pewne xD
Źle napisałeś. Praca w IT - programowanie - to od zawsze była branża, gdzie najbardziej wbrew pozorom liczą się... ZNAJOMOŚCI. Zwłaszcza jak jesteś średniakiem. Dlaczego?
- bo najważniejszy jest twój skill miękki, a najlepszym wyznacznikiem skilli miękkich są twoje znajomości
- jeżeli jesteś średniakiem i masz do wyboru setki innych średniaków - to każdy będzie reprezentował podobny poziom techniczny. Więc to co wyróżnia kanydatów to social skill, który jest niezwykle ważny w IT, bo wszystko rozgrywa się w scrumach, sprintach, kanbanach i waterfallach. Czyli - dużo rozmów, plannigów, daily, demo, retro itd. Musisz umieć mówić i się komunikować.
Dlatego od zawsze szukanie pracy na entry level jeśli byłeś średniakiem - odbywało się pocztą pantoflową i nie sprawdzano tak bardzo skilli twardych.
Jeśli chodzi o ogłoszenia o pracę dla juniorów/stażystów - to one nie są wystawiane dla średniaków, jeśli wystawia je jakieś korpo. One były wystawiane od zawsze w celu wyszukania NAJLEPSZYCH gości. Tak samo ciężko było się dostać w 2010, 2015 i 2023 roku, różnica jest niewielka. Jedyna różnica była taka, że np w 2010 miałeś 20-30 osób na jedno miejsce, w 2015 było 100-200 osób na jedno miejsce a w 2023 masz nawet 1000 osób na jedno miejsce. Ale myślisz, że to robiło jakiekolwiek znaczenie?
Otóż nie, bowiem nawet jak w 2010 roku było 30 CV na 1 miejsce to miałeś 25 średniaków co kodują może 1-2 lata i kumają podstawy, ale miałeś też 5 gości z zajawką, wymiatacze, co kodują od 10 roku życia - i tylko ta 5 konkurowała o posadki.
W 2015 roku miałeś 200 CV na jedno miejsce i podobnie, było 190 osób totalnycyh średniaków, zbliżony poziom, ale było te 10 osób totalnych wymiataczy, co idą na staż mając już skill mida, bo kodują od 10 roku życia i mają zajawkę oraz lekki autyzm.
W 2023 sytuacja jest podobna, przychodzi ci 1000 CV na jedno miejsce, ale dalej masz z 10 kandydatów takich typowych nerdów wymiataczy co kodują od 10 roku życia, oprócz tego przychodzi ze 290 CV średniaków samouków oraz studentów, oraz 700 kiepskich CV od bootcampowiczów.
Tutaj mowa o ogłoszeniach z korpo. Oprócz korpo były tez tzw małe firmy i januszeksy i fakt, w 2010 czy tam 2015 mógłbyś się tam dostać, bo ci wymiatacze szli do korpo a nie januszeksów, więc tam o posadkę bili się średniacy. Ale uwierz mi - takie januszeksy nic by ci nie dały w karierze tak kiedyś jak i teraz. Miałbyś tam jakieś stare technologie i zero możliwości rozwoju, dodatkowo kiepska wypłata i zero pracy w międzynarodowym środowisku, a kod zapchany linijkami typu "isPies"
Tak więc mało co się zmieniło. Droga dla średniaka w programowaniu to od zawsze były znajomości. Dlatego studia są super, nie ze względu na naukę, ale na znajomości. Samoucy pod górke mieli od zawsze strasznie. Jeżeli jesteś średniakiem w 2023 i byłeś średniakiem w 2010 i 2015 to i tak nigdy byś się nie dostał do korpo konkurując z nerdami z lekkim autyzmem, co kodują od 10 roku życia. Nie dostałbyś się do FAANGu na staż, ani do dobrego korpo typu nie-FAANG, ani nawet do średniego byś się nie dostał.
Jedyna droga do programowania dla średniaka to skille miękkie i znajomości. Tak było, jest i będzie. Oficjalne rekrutacje do korpo na entry level wygrywają tylko nerdy, pasjonaci, najwięksi wymiatacze. Nie masz z nimi szans nawet jak jesteś ambitnym i pracowitym średniakiem. Jak jesteś średniakiem to nie startuj tam, tylko szukaj stażu po znajomości.
@nad__czlowiek: Normalnie. Idę na rozmowę, dostaję pracę na podstawie mojej dotychczasowej wiedzy i doświadczenia, a rekruterzy mówią "nie szkodzi, że tego nie znasz, masz x lat doświadczenia, wiec i tak nie będziesz miał problemów".
@nad__czlowiek: I myślisz że taka firma przyjmie świeżaka którego kontakt z AWSem skończył się na Udemy i postawieniu kilku usług na free-tier po godzinach pracy i zapłaci mu 40% więcej? Nie. Takie firmy zwykle szukają osób które
Nie ma czegoś takiego, że ponad 20k dostajesz za 5h dziennie. Kłamstwa. Kontraktornie dociskają śrubę różnymi sprintami i ciężko się w 8h wyrobić przeważnie
xD ale bzdury
@hellfirehe: no właśnie żaden blackpill, bo skill miękki to w 99% twoja własna praca nad sobą
Umówmy się - klepanie kodu w piwnicy jest banalne i to żadne wyzwanie, każdy potrafi tak robić
Wyjście do ludzi i rozwój soft skilla - ryzyko, wyzwanie, rozwój, bo kojarzy się ze strachem i stresem
@zibizz1: nie zgadzam się, uważam, że jest inaczej
1. entry level/junior [januszex/średnia firma/topowa]- skille miękkie są decydujące
2a mid/senior [januszek/średnia firma] - skille
@wafel93: no ale przecież uczysz się pod rekrutacje, będziesz tego używał w nowej pracy. Myślisz, że ktoś cię przyjmie gdy nie masz expa w danej technologii, której nie
@
@markaron: ale nie mając AWS w CV nawet nie dostaniesz zaproszeia na rozmowę :) A "podwyżka" nie chodzi o podwyżkę, tylko zmianę pracy, przeciez
@nad__czlowiek: No i co z tej rozmowy jak dwoma praktycznymi pytaniami można wyjaśnić takiego kandydata z wiedzy o chmurze? Wstyd i hańba. To lepiej już nic nie pisać i się nie ośmieszać.