Aktywne Wpisy
Słyszałem dzisiaj jak taka lekko specyficzna laska prowadziła rekrutację i pytała o regexy. Nie pozwoliła typowi zajrzeć do dokumentacji, a przecież nikt normalny tego nie pamięta xD #programista15k #pracait

d4wid +6
#kiszak #pcmasterrace
Wszedłem w recenzje nowego eldena na steam i wyskoczył mi komentarz jakiegoś uposia do ocenki jakiegoś gracza, która była negatywna - że gra jest zbyt ciężka, a multi zwalone, bo gracze stoją w miejscu.
To odpowiedź uposia:
"Po co kupujesz gre ktora z definicji jest trudna? Idz graj w casualowe gry a nie SOUSLIKE. Powinna byc jescze trudniejsza by odsiac slabych graczy i zostana tylko ci co umieja
Wszedłem w recenzje nowego eldena na steam i wyskoczył mi komentarz jakiegoś uposia do ocenki jakiegoś gracza, która była negatywna - że gra jest zbyt ciężka, a multi zwalone, bo gracze stoją w miejscu.
To odpowiedź uposia:
"Po co kupujesz gre ktora z definicji jest trudna? Idz graj w casualowe gry a nie SOUSLIKE. Powinna byc jescze trudniejsza by odsiac slabych graczy i zostana tylko ci co umieja
źródło: Zrzut ekranu 2025-06-03 223801
Pobierz

@Serghio: pewnie tak. Chodzi mi o to, że nikt w tym nie pisze. Zobacz w czym są napisane różne CLI. Będzie to głównie Python (bo popularny), Rust i Go (bardzo szybkie języki i binarki bez zależności), C/C++ (bo popularne i szybkie plus długo nie było Go/Rusta). NodeJS (bo popularny), C# (bo windows), Java (bo kiedyś była bardzo popularna).
Nic nie szkodzi,
Usually PHP worker processes don't share any state.. Po co mam wybierać język w którym do zbierania metryk muszę użyć redisa jak mogę go po prostu olać i wybrać coś normalnego@Saly: dlatego
@LaylaTichy: jak to jest norma to OK. Interesuje mnie to w jaki sposób się pisze 90% aplikacji, bo jak to jest jakaś egzotyka to słabo, bo słabo ze wsparciem/libami itd.
Podobnie jest
+ symphony/laravel popularne ktore tez wydajnosciowo kwicza no ale z drugiej strony jak kogos interesuje wydajnosc to poszedl w kompilowane jak rust/go
Widać, że mało wiesz i/lub mało widziałeś, jeśli twierdzisz, że JAVA na jakimś JBossie, c++ czy czy inne nada się lepiej niż PHP. piszesz o popularności i to jak to jest ważne,
PHP Connection Proxy
While this tutorial strives to keep things simple and focus on explaining RabbitMQ concepts, it is important to call out something that is specific to PHP applications. In many cases PHP application will not be able to use long-lived connections that RabbitMQ assumes,
@LuckyLuke_2776: zależy. Jeśli mówimy o trzymaniu głównego źródła danych to tak. Z drugiej strony trzymanie połączeń, metryk czy jakiegoś małego cache to bardzo przydatne optymalizacje poprawiające jakość serwisu
@Saly: No ciekawe czemu google ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ahh. Teraz już mamy pełny obraz ( ͡° ͜ʖ ͡°). No ja nie piszę tylko w PHP ale często je wykorzystuje. i pracuję na
@LaylaTichy: akurat lumen to już archaizm. Teraz używa się https://laravel.com/docs/10.x/octane ale skąd taki ignorant jak @Saly ma o tym wiedzieć skoro traci czas na jałowe, akademickie dysputy o niższości PHPa xD
na własny użytek? czemu nie, choć sam pewnie bym nie wybrał
pod względem kariery? trochę słabo, zobacz sobie raport JustJoinIT i tam PHP nie stoi najlepiej względem zarobków https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/bucket.justjoin.it/case_studies/JJIT-Raport-zarobkow-IT-2022.pdf
function find(int $id): Model {$id = '' . $id;
}
$i