Wpis z mikrobloga

Czyste Symfony, bez komponentów webowych nadaje się do tego świetnie.

@Serghio: pewnie tak. Chodzi mi o to, że nikt w tym nie pisze. Zobacz w czym są napisane różne CLI. Będzie to głównie Python (bo popularny), Rust i Go (bardzo szybkie języki i binarki bez zależności), C/C++ (bo popularne i szybkie plus długo nie było Go/Rusta). NodeJS (bo popularny), C# (bo windows), Java (bo kiedyś była bardzo popularna).

Nic nie szkodzi,
  • Odpowiedz
- słaba wydajność, niby jest JIT, ale z tego co czytałem nie jest jakoś kolorowo jeśli chodzi o wydajność

- https://www.php.net/manual/en/features.persistent-connections.php . Dla mnie to największa wada, że w PHP nie mogę utrzymywać stanu pomiędzy wątkami obsługującymi request przez co nie mogę w normalny sposób trzymać puli obiektów czy jakiegoś in-memory cache tylko muszę używać jakichś cudeniek w stylu http://pecl.php.net/package/chdb . Jeśli się mylę i teraz jest inaczej to przepraszam

@Saly: dlatego
  • Odpowiedz
dlatego wiekszosc api php ktore maja miec jakas wydajnosc, a nie zdehcnac po 3k requestow na sekunde jak zwykly laravel stawia sie na long running processach jak swolle czy lumen od larwy ktore te 2 powyzsze prolemy rozwiazuja

@LaylaTichy: jak to jest norma to OK. Interesuje mnie to w jaki sposób się pisze 90% aplikacji, bo jak to jest jakaś egzotyka to słabo, bo słabo ze wsparciem/libami itd.

Podobnie jest
  • Odpowiedz
@Saly: norma to pewnie bedzie wordpress xD tylko no przez pryzmat tego nei mozna oceniac jezyka ani jego mozliwosci

+ symphony/laravel popularne ktore tez wydajnosciowo kwicza no ale z drugiej strony jak kogos interesuje wydajnosc to poszedl w kompilowane jak rust/go
  • Odpowiedz
@Saly: bezstanowość PHP to akurat jego zaleta akurat przez co idealnie nadaje się np do konteneryzacji. wybrałeś jakiś jeden, inny case a nie odniosłeś się do API

jak dla mnie to wszystko (może poza pythonem, bo słaba wydajność)

Widać, że mało wiesz i/lub mało widziałeś, jeśli twierdzisz, że JAVA na jakimś JBossie, c++ czy czy inne nada się lepiej niż PHP. piszesz o popularności i to jak to jest ważne,
  • Odpowiedz
@LaylaTichy: wiesz może jak jest z obsługą kolejek w PHP? Z tego co czytam w dokumentacji rabbit mq to też nie wygląda to fajne.

PHP Connection Proxy
While this tutorial strives to keep things simple and focus on explaining RabbitMQ concepts, it is important to call out something that is specific to PHP applications. In many cases PHP application will not be able to use long-lived connections that RabbitMQ assumes,
  • Odpowiedz
bezstanowość PHP to akurat jego zaleta akurat przez co idealnie nadaje się np do konteneryzacji. wybrałeś jakiś jeden, inny case a nie odniosłeś się do API

@LuckyLuke_2776: zależy. Jeśli mówimy o trzymaniu głównego źródła danych to tak. Z drugiej strony trzymanie połączeń, metryk czy jakiegoś małego cache to bardzo przydatne optymalizacje poprawiające jakość serwisu

JAVA na jakimś
  • Odpowiedz
Co do go: jest dużo firm, które klepią swoje backendy w go np. Uber czy Google

@Saly: No ciekawe czemu google ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do tego pracuję w tej technologii i zapotrzebowanie na devów jest całkiem spore

Ahh. Teraz już mamy pełny obraz ( ͡° ͜ʖ ͡°). No ja nie piszę tylko w PHP ale często je wykorzystuje. i pracuję na
  • Odpowiedz
XDDDDDDDD trafiłem na ten temat przypadkowo i jest 2024r i same pierdoły gadaliscie w 2023r pracy jest od c---a w php i warto sie go uczyc
  • Odpowiedz