Wpis z mikrobloga

to powinno się robić z marszu

@BreathDeath: Ale dlaczego? Czy taki Software Architect myślisz pamięta syntax w sumie już czegokolwiek? Ważne jest to jak podejść do analizy i rozwiązania problemu a nie to żeby wkuć na pamięć Regex jak jakiś arch-autysta
  • Odpowiedz
W czym problem? Wiadomo, że jakieś mega skomplikowane to warto użyć toola, ale walidacje prostego stringa, np. daty w formacie dd-mm-yyyy to powinno się robić z marszu.

@BreathDeath: Do wszystkiego są gotowe narzędzia, dlatego ostatni raz użyłem regexów w 2013 roku na laborkach, gdzie tego się uczyliśmy, dlatego dzisiaj pamiętam nic.
  • Odpowiedz
Czy taki Software Architect myślisz pamięta syntax w sumie już czegokolwiek?

@Varin: banały typu dddd-mm-yyyy gwarantuje ci, że każdy soft architect będzie w stanie zrobić i każdy senior, który nie dostał za zasiedzenie. To, że snowflake'i gen z wychowane na bootcampach tego nie pamietają to zero zaskoczenia.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: Dziwny flex, pamietać Regex. Od 10 lat siedzę w .NET, InsurTech/FinTech - ostatni raz robilem regex ręcznie jakies 5-6 lat temu bo ktoś miał w DB transakcje zapisane w stringach. Nic nie pamiętam.
  • Odpowiedz
ostatni raz robilem regex ręcznie jakies 5-6 lat temu

@Varin: no ja również, ale rzeczy typu \d to ciężko zapomnieć. Zresztą czasem trzeba po prostu coś dla siebie wyszukać na szybko w jakiś logach czy whatever. Biegać z tym po dokumentacjach, googlach czy czatach... To się nie dziwię jak wykopki płaczą potem, że scrum master ciśnie, a historie o robieniu 2h to na pewno żarty skoro każdą poierdołę ktoś idzie
  • Odpowiedz
@Varin: ja tam sie zgadzam z Toba, uzywam kazdego miesiaca jakies regexy i zawsze sobie klikam z jakims toolem. bo mi pracodawca nie placi zebym wkuwal to na blache tylko zebym cos zrobil i zby to dobrze dzialalo, i ma to w pompie co ja pisze z pamieci a co z pomoca jakiejs dokumnetacji czy toola. Afiszowanie sie ze ktos spamietal pol ksiazki ,to nie wiem :/ dziwne troche jak
  • Odpowiedz
@potatolot: Da się, sam tak pisałem przez miech, a jeszcze jak masz na produkcji jakiś jeden, dwa gotowe przykłady, to szybko można podejrzeć i napisać, zwłaszcza jak mają być podstawowe, a nie z kosmosu(rekrutacyjne). Tylko, jak przestałem w tym siedzieć na co dzień, to zapomniałem tydzień później xD
Swoją drogą, tylko garstka ludzi potrzebuje znać regex doskonale...

To trochę, jak z "ls" trzeba wiedzieć co to, wiedzieć może o najprostszych
  • Odpowiedz
  • 1
@BrakWolnegoLoginu Coooo xD Serio za każdym razem jak robisz lekko bardziej skomplikowany replace w kodzie to dokumentację otwierasz? XD I przecież nie trzeba pamiętać tych wszystkich klas znaków bo zawsze zamiast np. \d możesz dać intuicyjny [0-9], [a-zA-Z] itp. Jeżeli była to rekrutacja na coś więcej niż Juniora to nie widzę w takim pytaniu nic super dziwnego.
  • Odpowiedz
banały typu dddd-mm-yyyy gwarantuje ci, że każdy soft architect będzie w stanie zrobić i każdy senior, który nie dostał za zasiedzenie.

@WyjmijKija: Gwarantuje Ci, że żaden architect albo senior nie napisze z pamięci regexu parsującego dd-mm-yyyy, który jednocześnie nie zaakceptuje niepoprawnej daty typu 50-34-1234. Ty też nie.
  • Odpowiedz
@Strus: temat zaczął się od walidacji prostego stringa więc każdy wyżej w domyśle nie rozmyślał o niepoprawnych datach. Myślę że bym napisał z testem pod reka jedynie bez sprawdzenia który miesiąc na ile dni ale nie po to są regexy żeby takie rzeczy robić. Chyba najczęściej jeśli używam to jak w jakiś pliku tekstowym jest potrzeba sprawdzenia czegoś na szybko
  • Odpowiedz