Wpis z mikrobloga

Dziś pierwszy raz w życiu przygotowałem roladki z #kurczak a, nadziewane farszem z ricottą, karczochami i szczypiorem, z #sos em paprykowym i muszę przyznać, że smakują soczyście nieziemsko, ale sporym minusem jest bardzo długi czas gotowania metodą #sousvide . Czas całkowity to ponad 2 godziny przy niewielkim wkładzie własnym, a więc danie wymaga cierpliwości.

Sos:
#papryka #sok #czosnek #oliwa

#obiad #kuchnia #jedzenie #jedzzwykopem #gotujzwykopem #gotowanie #gotujzmikroblogiem
NotYetDefined - Dziś pierwszy raz w życiu przygotowałem roladki z #kurczak a, nadziew...

źródło: temp_file5707077362804681161

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara trochę ponad 2 się zeszło, ale racja - można się czymś pożytecznym zająć w międzyczasie. Z tym, że trzeba się za to wcześniej zabrać niż zwykle. A tak z ciekawości - co gotuje się przez 24 h tą metodą? Tą metodą robiłem wcześniej tylko gruszki na deser i zeszło się nawet krócej, niż w przypadku piersi
  • Odpowiedz
@NotYetDefined: Dla większości twardszych kawałków optimum będzie między 18-24h. Takich jak żebra, pręgi, golonka, kark etc.

Na 24h polecam mój przepis na karkówkę: https://wykop.pl/wpis/44883877/jestem-w-lekkim-szoku-nie-spodziewalem-sie-takiego
https://wykop.pl/wpis/44869437/przerobilem-ponad-30-sposob-na-zrobienie-karkowki-

Sous vide po prostu wymaga wcześniejszego planowania. Robisz takich roladek nie jedną tylko 5 i sobie tylko odgrzewasz w ciągu tygodnia.
  • Odpowiedz