Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy ludzie techniczni w firmach patrzą na kod w hackeranku czy tylko na pass/fail testów?
W-------m się bo rekrutuje się do firm na seniora java deva i tak z 1/3 wymaga jakiegoś zadania w domu czy hackerranka. Obiecałem sobie, że nigdy już nie będę robił tasków domowych i jak ktoś proponuje to proszę o zamianę na livecoding. Ale z racji tego, że okres wakacyjny i jeszcze trochę kryzys i mało ofert to spróbowałem zrobić, jak się okazuje nie ma to znaczenia, bo testy mi nie przeszły choć napisałem fajny kod to jebnąłem się w jakimś szczególe przy parsowaniu. Oczywiście edytor w Hackeranku woła o pomstę do nieba, to tak jakbym w wordzie pisał. Nie umiem n---------ć kodu na czas i w-------ą mnie takie rekrutacje. xD Musiałem się wyżalić.

#programista15k #pracait

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim nie jęcz. Wolę brzydki kod który działa niż ładny który nie działa. Są ludzie co potrafią to czego Ty nie umiesz.
tzn niekoniecznie nie umiesz. z rok temu miałem tak że we wtorek uwalilem strasznie rekrutacje aż wstyd mi było a w czwartek wypadłem w innej firmie zajebiście.

Na studiach miałem to samo, ezgaminu nie zaliczyłem bo zrobiłem po 1 małym błędzie w każdym zadaniu a na poprawce dostałem 5
  • Odpowiedz
@nick230: No mijamy się. Ty z OPem chyba uważacie że rekruter to ma być taka mamusia co jak sie dziecku krzywda stanie to ma podmuchać, jak namaluje kotka i nie przypomina to kotka to powie że ładny kotek bo dziecko się starało, malowało starannie i powoli. A w nagrode da czekolade słodką :)

W taki sposób to mozna traktować rodzinę, członka zespołu. A nie każdego kandydata z 10 których mamy do sprawdzenia.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Nie rozumiesz mnie bo cały czas się fixujesz na hackeranku.

Submitujesz w systemie i nie działa. A ktoś inny robi to samo i mu działa, no to kto jest lepszy?

@zibizz1: Ale lepszy w czym? W oddawaniu zadania na czas? A myślisz o tym, że ktoś potem będzie z jego kodu korzystał? Rozwijał w jakiś sposób? Ja mówię o realiach w pracy, a nie o studenckich projektach,
  • Odpowiedz
@nick230:

Jeżeli jesteś osobą, która na pytanie czy "lepiej oddać beznadziejny kod biznesowi na czas, niż poświęcić więcej czasu, ale oddać dobrze napisany kod" zawsze odpowiada "taaaak, biznes najważniejszy w 100%" to nie mamy o czym rozmawiać.

Nie jestem taka osobą. Tak jak napisałem warunek konieczny to to aby kod działał. Zgadzam się natomiast z tym że biznes jest najwazniejszy i refaktor jakiegoś modułu żeby programisci sie lepiej czuli że
  • Odpowiedz