Wpis z mikrobloga

Co ten baner na NBP to ja nie XD Tak, tak "pandemia i jej skutki". Zamknęli wszystkie biznesy, zasypali rynek pustym hajsem, podaż pieniądza na wysokość Jowisza i winna "pandemia".

Jak mnie orły sokoły ze straży miejskiej goniły po otoczonym taśmą skwerku to też "winna pandemia".

Trzymanie promocji hehe 0% przez 1,5 roku to też "winna pandemia"

"Winna pandemia", a to że inflacja wybiła poza cel już w 2019 to pandemia podziałała z wyprzedzeniem XD

Zaraz jeszcze Putin i pandemia obniżą stopy pod wybory co z całą pewnością będzie dezinflacyjne XD

#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka #inflacja
mickpl - Co ten baner na NBP to ja nie XD Tak, tak "pandemia i jej skutki". Zamknęli ...

źródło: 2cb96046b0f4cb77d5e0b919d440515efa113442c3853e35a17e17115661fba9

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: większość biznesów była otwarta, firmy dostały krocie od państwa i jednocześnie zarobiły majątek na skokowym wzroście eksportu, windując marże i zyski w kosmos. To jest wina inflacji, a nie zamknięty jeden czy drugi fryzjer.
  • Odpowiedz
@mickpl: W Rzeszowie taki sam baner wisi w ścisłym centrum. Mój komentarz jest na wykresie, ale rozszerzę: pamiętam jak już w 2017 roku roku narzekano po raz pierwszy, że stopy procentowe powinny zostać podwyższony, potem też w 2019 narzekania, że stopy procentowe zostały obniżone, a potem we 2021 słyszałem pierwsze przepowiednie nadmiernego kryzysu jako konsekwencje wcześniejszych decyzji.
lycaon_pictus - @mickpl: W Rzeszowie taki sam baner wisi w ścisłym centrum. Mój komen...

źródło: 3HSk9kuTURBXy8wMmUwMWI2OS00M2Q3LTRlODAtOGE3Mi1iM2YwMDljYTQ5YzYuanBlZ5GVAs0F6ADCw94AAaEwBQ

Pobierz
  • Odpowiedz
@mickpl: jak widzisz, sytuacje mamy taką, że w Polsce ciągle rządzi Tusk, a putin i covid nakręcają inflacje, na drugim końcu jest pis, rpp, orlen i reszta rodziny, którzy chcą nas przed tym wszystkim ochronić

może gdyby Kasia Tusk nie kupiła tej drogiej torebki to bylibyśmy teraz w jakimś lepszym miejscu

BTW - mam taką propozycje, jeśli od 8 lat pis nie jest w stanie rządzić, bo ciągle ktoś im
  • Odpowiedz
A jak to jest, że w Czechach, Słowacji, Litwie i wielu innych krajach blisko nas, mamy również dość wysoką inflacje, czy tam też rządzi PiS, Gapiński i inni? Owszem polityka rządu i NBP delikatnie mówiąc, nie pomaga w walce z inflacją, ale w innych krajach też występuję na wysokim poziomie. Wydaje mi się, że jednak ta pandemia i wojna na Ukrainie rzeczywiście miała wpływ na tą wysokość inflacji, pytanie w jakim stopniu,
  • Odpowiedz
@Serghio: oczywiście nie mogę podać danych bo nie pamiętam ale przyjmowało się ze Ukraina wywołał 3% inflacji w Polsce.
Pytanie co z pozostałymi 14%

A i istnieje coś takiego jak inflacja bazowa. Ona wynosiła do niedawna 11%. A inflacja bazowa to nic innego jak inflacjabez czynników zewnętrznych. Wiec to psuje narrację pisu że duża inflacja to przez Ukrainę i covid
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: No dobrze, jeśli przyjąć, że w pozostałych krajach wojna w Ukrainie wywołała również około 3-5% inflacji, to co wywołało pozostałą różnicę tamże?

Pytanie co z pozostałymi 14%

Takie samo pytanie można zadać w Słowacji, Czechach, Litwie, Chorwacji, Estonii i wielu innych krajach, z jedynie różnicą - "co pozostałymi od 14% +- 3-4%?". Biorąc pod uwagę tylko inflację bazową, to w tych pozostałych krajach nadal mamy proporcjonalnie taką samą sytuację
  • Odpowiedz