Wpis z mikrobloga

@TwistedFate Może właśnie dla tego? Na konsoli musisz zapłacić bo nie ma innego wyjścia, na PC musisz mieć konkurencyjną cenę bo ludzie popłyną pod czarną flagą. Przecież cały sens DRM na PC właśnie to miał ukrócić
  • Odpowiedz
@BrainG:
Koszt druku – 20-30 zł / egzemplarz w przypadku mniejszego nakładu; 5-9 zł / egzemplarz w przypadku nakładu od 1000 egzemplarzy. Koszt magazynowania – 2-4 zł / kilogram.
wydrukowali za dużo, mają od ch*ja książek i chcą sie pozbyć. Poza tym autorzy wolą żebyś kupował książki. Dlaczego?
Z bardzo prostego powodu, każdy ebook zwiększa szanse na to, że obrobisz go programem (pewnie jest juz AI które to robi w
  • Odpowiedz
@onepnch: Nie mam nic przeciwko dystrybucji cyfrowej jako takiej, za złe uważam likwidowanie pudełkowej. Taka sytuacja praktycznie uśmierciła liniowe gry w stylu Gearsów czy Dead Space których w dużym budżecie już się praktycznie nie produkuje, bo ich wartość w oczach ludzi jest mniejsza, jeśli nie da się ich odsprzedać. Wszędzie na siłę dodaje się otwarte światy, tryby online i wydłuża rozgrywkę, bo gry na 8-9h bez możliwości odsprzedaży nikt nie
  • Odpowiedz
@onepnch: pierwsza książka była jeszcze całkiem ok, druga mnie zawiodła, połowa drugiej książki to jakieś generyczne gogginsowe p---------o, dopiero później się rozkręca. STAY HARD! ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
  • Odpowiedz
To nie miało być tak, że jak nie trzeba będzie drukować i magazynować to będzie taniej?

@BrainG:
Widziałem już rózne próby argumentowania tego, ale dla mnie wszystkie sa komiczne.
Przecież sama idea ebooków była taka, by było taniej i by zapobiegać kradzieży w PDF itp.
  • Odpowiedz
@BrainG: A dlaczego ma być tańsze? Bo Tobie się tak wydaje? Magazynowanie to koszt, który uzasadnia promocje. Gdy go w zasadzie nie ponosimy to czemu mamy obniżać? Sensem książki jest jej zawartość, a nie nośnik. W obu przypadkach zawartość ta sama.

Łatwo mówić "powinno być" bo tak sobie wyobrażam. Deweloperzy giełdowi mają około 30% marży. Tzn. że 30% ceny nieruchomości to ich czysty zysk. Firmy od oprogramowania jak Adobe mogą
  • Odpowiedz
a wystarczyło się grzecznie zapytać albo zrobić research. Nie martw się tez nie wiedziałem ze chodzi o vat :)

@kaorle84: taki sam vat na ebooki i książki papierowe ma sprawić różnicę cenową? :)
  • Odpowiedz