Wpis z mikrobloga

@FoxX21: e-książki mają taką samą stawkę VAT jak tradycyjne książki. Gdy zmieniła się stawka z 23% do 5% ceny nie spadły, 0 zaskoczenia.
  • Odpowiedz
  • 12
@Zgrywajac_twardziela @TwistedFate Zobaczcie sobie jak wygląda proces tworzenia gier teraz i jakie to są koszty. Setki ludzi i lata pracy, muszą być topowe nazwiska VA, najlepiej celebryci jak Keanu itd. To że cena dopiero teraz leci do góry to dla mnie jest cud. A ebook to są te same literki co w papierowej wersji, zupełnie nie ma porównania
  • Odpowiedz
@PurpleHaze:

Wydawnictwa nie zarabiają żadnych kokosów. Więcej, wydawnictw ledwie zipią - kilkuletnie komputery, stare biura z PRL, pensje poniżej średniej krajowej.

A ebooków w Polsce korzysta 8% czytających książki. Większość Polaków kupuje książki wchodząc do Empiku i wybierając coś z wystawki.

eBook nie jest przeceniony bo książka im zalega w magazynach i sprzedają ją z minimalna prowizją, żeby zrobić miejsce na nowe - w tym cała zagadka
  • Odpowiedz
@onepnch:
Przecież to sami wydawcy mówili, że dzięki dystrybucji cyfrowej gry będą tańsze bo odchodzi koszt produkcji pudełek i płyt. Ja nie mówię tutaj o tym, że gry jako takie generalnie drożeją, tylko że cyfrowe wydania tych samych gier wcale nie są tańsze, a wręcz są droższe od pudełkowych. Gra w pudełku musi być magazynowa i jak nie schodzi to się obniża cenę, można ją odsprzedać, tymczasem cenę cyfrowej można
  • Odpowiedz
Setki ludzi i lata pracy, muszą być topowe nazwiska VA, najlepiej celebryci jak Keanu

@onepnch: Po czym dostajesz odgrzewany kotlet jak Far Cry, Assassin, CoD. 300 złotych zeby zagrac w dokladnie ten sam schemat co 10 lat temu tylko z troche lepszą grafiką xD
  • Odpowiedz
@BrainG: jak autorom dają dosłownie kilka % od ceny książki na półce to dlatego, że trzeba wydrukować, oprawić, logistyka, korekta, dystrybucja, promocja, masturbacja i ekspozycja, ale jak to wszystko odpada to cena jest taka sama xD ciekawe czy od ebooka autor dostaje więcej
  • Odpowiedz
@onepnch: Mnóstwo ludzi w swoim czasie broniło tego p---------a, bo na zachętę dostali humble bundle za dolara, i myśleli że tak będzie zawsze, a tymczasem gry na rynku pecetowym który już praktycznie nie ma pudełek nierzadko są znacznie wyższe niż na konsolach, gdzie przecież dochodzi opłata licencyjna xD
  • Odpowiedz
@harrame A to już inna sprawa ale pokaż mi ten level production value w roku 2000. A cena była ta sama. I te kotlety się sprzedają bo normictwo to łyka więc czemu nie?
  • Odpowiedz
@BrainG: bo głównym kosztem książki jest nakład pracy autora, a ten jest taki sam w przypadku ebooka czy normalnej książki. Do tego pewnie są różne stawki VAT i taki jest rezultat.
  • Odpowiedz
@BrainG: Bo książka zawala im przestrzeń magazynową i chcą się jej pozbyć dlatego zrobili promocje. E-book może sobie wisieć na serwerach więc nie ma po co go przeceniać xD
  • Odpowiedz
@BrainG: mam bardzo proste rozwiązanie. Nie czytaj ebooków po polsku.

Od bardzo dawna czytam zasadniczo tylko eBooki z Amazonu. Teraz jadę przez Ryka Browna, jestem na 12 tomie od maja. Tom po polsku kosztuje 35 zł. Wydałbym 420 zł. Na Amazonie kosztują około pi - 3.14 USD plus minus cent. Wydałem na nie około 150 zł.

Jest różnica, nie?
  • Odpowiedz