Wpis z mikrobloga

@GrochenMochen:

Mówisz że niby wpisane w oferty są wymagania a nie trzeba ich używać to trochę to dla mnie jest bez sensu.

Witamy w świecie gdzie HR nie potrafi dobrze napisać wymagań do pracy.

Myślałem o pracy w IT ale serio nie wiem za co się zabrać i jak to robić. Miałem niby rozmowę na temat jak być team leaderem z małym doświadczeniem z kodowaniem.

MMM, dawać do leadowania kogoś kto
@GrochenMochen: Stary rzuciłeś takim tekstem na początek:

ale mnie gówno obchodzą oferty pracy. Tylko raporty IT są najlepsza miarą zarobków IT i to jeszcze z wyszczególnieniem doświadczenia i stanowiska i firmy.

Potem

Myślałem o pracy w IT ale serio nie wiem za co się zabrać i jak to robić. Miałem niby rozmowę na temat jak być team leaderem z małym doświadczeniem z kodowaniem.

myślałem że jakoś pomożesz czy coś przecież napisałem
ale mnie gówno obchodzą oferty pracy. Tylko raporty IT są najlepsza miarą zarobków IT i to jeszcze z wyszczególnieniem doświadczenia i stanowiska i firmy.

@GrochenMochen: jakbym się opierał na raportach to powinni mi obciąć wynagrodzenie o połowę.
a z ciekawości. Im więcej skilli tym lepiej czy lepiej jak kandydaf zna mało języków czy umiejętności ale wyskillowal na maxa

@GrochenMochen: zalezy od oferty i branży, ale jak chcesz dużo zarabiać na technicznym stanowisku musisz być bardzo dobry z kilku rzeczy, nie całego spektrum. A najlepiej jak te kilka rzeczy jest używane przez duże firmy z dużymi budżetami.
@wykopowy_brukselek: W jakim języku pracowałeś i czemu już tam nie pracujesz? Zmiana branży? Sam jestem blisko takich zarobków i zastanawiam się co dalej. Nie chce mi się pracować do emerytury więc chciałbym przekuć oszczędności w jakiś dochód pasywny. Mając możliwość odłożenia ponad 500k w 2 lata mógłbym inwestować w kawalerki pod wynajem, ale i tak musiałbym pracować kolejnych kilkanaście lat żeby te kawalerki zapewniły fajny poziom życia, zwłaszcza z dziećmi które
@Agawa_loco: na 14 lat doświadczenia, to można to rozbić na: 4 lata po polsku, 3 lata po niemiecku, 7 lat po angielsku. Z tego po niemiecku, to tak na 50%, bo dokumentacje mieliśmy w tym języku, ale jak już do klienta jechałem, bądź on do nas, to ja się lepiej jednak po angielsku czułem, więc o sprawach zawodowych po angielsku, a small-talk po niemiecku. Teraz za to robię dla Szwajcarów, więc
@asap_srasap: dobrze wiedzieć że dla Szwajcarów wystarczy angielski wystarczy bo z niemieckim mi bardzo nie po drodze xD A w pracy 30k+ angielski poziom B2 jest wystarczający, czy jednak wymagają już czegoś więcej?
@Agawa_loco: ja tylko znam UFT (czyli visual basic) i soap ui, pracowalem w tym od 2006 roku w sumie
juz nie pracuje bo zmeczyl mnie ostatni projekt

znalezli mnie z nowego, duza firma automotive i tam robilem testy manualne ostani rok na caly etat a teraz do konca wrzesnia na pol etatu a pozniej juz koniec (juz sie ugadalem z nimi tak ze koncze)
nie chce mi sie juz w IT
@Volantie: bo #!$%@? ludzie z kursów zrobili sobie drugi MLM. Pracujesz od 8-16 za małe pieniądze? Jesteś frajerem, znam sposób aby zarabiać 5tys dziennie, pisz priv. Kiedyś to było naciąganie na MLM a dziś naciąganie na kursy programowania, testerów, kursy flipu mieszkaniami. Czyli sprzedawanie marzeń, że jakiś przygłup z produkcji zostanie nagle 100k programistą za jedyne 5tys za kurs.
@Agawa_loco: akurat w tej firmie, w której teraz jestem to ważniejsze jest czy się umie pisać w miarę dobrze po angielsku, bo z klientami/inwestorami/potencjalnymi klientami do czynienia ma wąska grupa osób, w tym ja, jako szef działu QA. Więc na poziom junior/mid/senior B2 jest spoko. Na poziom Lead/Expert warto sobie podszkolić słownictwo związane z branżą. Tak samo miałem w automotive i tak samo mam teraz, robiąc aplikacje powiedzmy, że 'bankowe'. Z