Wpis z mikrobloga

Nawet ja wiem, aby zaczynać od gorącej patelni a nie od zimnej, bo wtedy wodę z mięsa się traci :o
Nawet ja idiota gotowania o tym wiem :o A lubię gotować.
O to chodzi, by zamknąć mięso aby właśnie nie wydostawała się woda, tak samo z stekiem jest. Więc Kasia jakieś bzdury gada, ja jestem za jurorami.

#gotujzwykopem #masterchef
aptitude - Nawet ja wiem, aby zaczynać od gorącej patelni a nie od zimnej, bo wtedy w...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aptitude: Proste, ale jak masz tłustą kiełbasę którą chcesz wytopić albo tłusty boczek to możesz zacząć od zimnej czy lekko nagrzanej i powoli, na niewielkim ogniu wytapiać sobie tą solankę, odlewać żeby się nie gotowało jesli jest za dużo i na koniec wysmażyć.
  • Odpowiedz
O to chodzi, by zamknąć mięso aby właśnie nie wydostawała się woda, tak samo z stekiem jest.

@aptitude: No nie do końca, bo pierś z kaczki wrzucasz najpierw od strony skóry gdzie nie ma co "zamknąć".
Stek skóry nie ma.
Kaczka ma z kolei sporo tłuszczu na p----i który chcesz dość powoli wytopić.
paramyksowiroza - >O to chodzi, by zamknąć mięso aby właśnie nie wydostawała się woda...
  • Odpowiedz
@aptitude jak by ci to powiedzieć... nie do końca. Po pierwsze, co już przedmówcy zauważyli, mamy sytuację gdzie użycie zimnej patelni jest porządne lub wręcz wymagane. Po drugie "zamykanie" mięsa to taka półprawda. Owszem, jeśli takiego steka wrzucisz na rozgrzaną patelnię to jest spora szansa, że usmaży się z zewnątrz zanim wyschnie w środku. Celem wrzucania mięsa na dobrze rozgrzaną patelnię jest zrumienienie (karmelizacja) jego zewnętrznej warstwy na tyle szybko by
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy no szkoły są dwie. od zimnej patelni, zimna pierś wg. mnie daje lepszą chrupkość skórki, nie wymaga wykończenia w piekarniku, ale jest trudniejsze niż od razu na ciepłą. Na zimna rzucam też boczek na małe skwarki lub w plastrach gdy chce go zrobić na chrupko np. do burgera czy BLT. zupełnie inna kwestia to to, że zamykanie mięsa to mit
  • Odpowiedz
@aptitude: i takie pały, które nawet nie rozumieją tego co robią w kuchni pouczają innych. Fajnie że żyjemy w czasach, w których zwykła dziewczyna, wyposażona w internet oraz praktykę, merytoryką powala showmana. Chociaż jej wytłumaczenie nie jest precyzyjne. Może to będzie szokiem dla kogoś ale takie części mięsa jak skóra lub warstwa tłuszczu chcemy żeby były chrupiące. Jak coś ma być chrupiące jak zatrzymasz w tym wodę? Chipsy ten pajac
  • Odpowiedz