Wpis z mikrobloga

#pytanie #informatyka #programowanie

Czy teraz warto iść w kierunku przebranżowienia się do IT?
Różne są głosy na temat chat gpt, że jedni piszą że będzie tylko jako pomoc dla programisty, a jeszcze inni, że zastąpi juniorów i zostaną tylko doświadczeni.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@strike_lucky: nie ma tak ze warto lub nie warto. Zmiana branży tylko dla pieniędzy to średni wybór, bo zawsze będzie trzeba rywalizować z ludźmi, którzy to lubią przez co będą siła rzeczy lepsi. Także jak cię to ciekawi to warto, a jak nie to faktycznie chat gpt lepiej ogarnie robotę
  • Odpowiedz
@strike_lucky: chat gpt nie ma żadnego wpływu na ilość miejsc pracy w IT. Raczej ciężko jest się dostać przez 510350215023 juniorów po bootcampach. Nie masz studiów czy faktycznego doświadczenia - to życzę powodzenia.
  • Odpowiedz
@strike_lucky: bootcampy to wyciąganie kasy. Uczelnie nie nauczą cię dużo "faktycznego" przydatnego do pracy zawodowej programowania, ale dadzą ci narzędzia potrzebne do nauki go, krytycznego/analitycznego myślenia itd. A jak ktoś chce, to nauczy się sam z masy narzędzi/wiedzy w internecie, bez płacenia komuś 10k za podanie mu tego w łatwiejszej formie.
  • Odpowiedz
Czy teraz warto iść w kierunku przebranżowienia się do IT?

@strike_lucky: Jeśli chcesz programować i jesteś w stanie rok - dwa uczyć się dzień w dzień i ciągle rozwijać to warto. Jeśli chcesz skończyć kurs JS i Reacta na udemy, wyklepać todo listę i spamować CV to nie - nie warto. Liczą się umiejętności i doświadczenie, czy potrafisz je zdobyć to już zależy od Ciebie.
  • Odpowiedz
@KneelYouFool: Kurna bez przesady, większość moich znajomych po informatyce poszło do firm z zerowym doświadczeniem i zdobywali to doświadczenie na pół gwizdka, czyli pracując po 3 godziny dziennie, albo siedząc na dópie przez kilka miesięcy bez projektu. Nie przeszkadzało to wskoczyć na mida po 2-3 latach w takim systemie... wiem, że bez dobrego CV z załączonymi projektami trudno znaleźć pracę DZIŚ, ale to nie jest tak, że trzeba być jakąś
  • Odpowiedz
@Abre: Może kluczem jest, że byli po informatyce? Ja w pierwszej robocie usłyszałem, że mocno liczy się dla nich gdzie i co ktoś studiował - bo jeśli poradził sobie na ciężkich studiach (kierunkowych oczywiście) to i robotę w końcu ogarnie.
  • Odpowiedz