Wpis z mikrobloga

@haxxx: ta gotowana była pycha, w sam raz [robiłam ze schabu, nie za duży kawałek, max 1 kg]. Jeśli chcesz piec to najlepiej w rękawie a jedynie na koniec wyjąć z rękawa i np. na termobiegu podpiec skórkę [ale też chwilę].
  • Odpowiedz
@haxxx: no własnie. A w rękawie jest zawsze zajebiste- soczyste i mięciutkie

Nie, nic nie kapie już z mięsa. Olbrzymią ilość płynu mięso oddaje podczas "leżakowania" w kolejnych etapach. Na etapie przypraw jest tego już dość mało. Jak wkładasz do rajstopy to już nie kapie w ogóle, ale mięso dalej się wysusza [zbija], stąd ważne jest w miarę ciepłe [temp. pokojowa] i przewiewne miejsce- żeby sie suszyło powoli i dojrzewało,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hellyea: pytam o kapanie bo chyba będę ją musiał zostawić bez opieki na kilka dni i byłoby głupio żeby komuś uwalic podłogę :-)
  • Odpowiedz
@haxxx: nic nie powinno kapać. Ale bez opieki przez pierwsze dni bym jej nie zostawiała- ja kontrolowałam jej wilgotność i zapach- czy się nie psuje, nie pojawia się pleśń etc. Chciałam w razie czego móc zareagować w porę, jeśli wybrałam złe miejsce do powieszenia jej [za pierwszym razem].
  • Odpowiedz