Wpis z mikrobloga

Czesc #programowanie #frontend #angular
Pracuje nad side projektem i mam straszny problem z napisaniem frontendu. Potrzebuje przygotowac bardzo prosta strone na ktorej user bedzie mogl wypelnic formularz skladajacy sie z kilku checkboxow i textboxow. Wybralem angulara na podstawie przypadku i niestety przygotowanie wizualnie akceptowalnej strony wyglada jak cos poza moim zasiegiem... Pytanie do was jak podejsc do tematu, dalej uczyc sie css'a angulara i eksperymentowac? A moze sa jakies biblioteki dzieki ktorym moglbym szybciej i latwiej prototypowac cos co ladnie wyglada?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiarczekPotasu: No do prototypowania to bootstrap lub angular material jest dobry ale znowu jak będziesz chciał coś zrobić mocno customowego to te gotowce będą tylko przeszkadzać. Nie ma dobrej odpowiedzi na twoje pytanie bo nie znam twoich wymagań. Uważam, że zawsze jest lepiej polecieć z css'esem niż się pierdzielić z tymi bibliotekami bo jak znasz cssa to później ze wszystkim jest łatwiej.
  • Odpowiedz
Dzieki za odpowiedz wszystkim :D, z samym angularem w sumie az takich problemow nie mam - wszystko co chcialem funkcjonalnie miec to mam. Problem jest z tym ze efekt koncowy wyglada fatalnie :D.

Raczej na ten moment nie chce nic customowego tylko jak najmniejszym wysilkiem stworzyc strone ktora nie wyglada na scam. Spojrze na bootstrap/tailiwn/flowbite
  • Odpowiedz
@SiarczekPotasu: Jest masa frameworkow z gotowymi i ladnymi komponentami. Z grubsza sa dwie opcje:

* Frameworki z czystym CSSem jak Tailwind/Bulma/DaisyUI - szybko mozna zrobic cos ladnego, ale nie maja super-zlozonych komponentow z logika wymagajaca JS (np. autocomplete, date picker, itp.). No i generalnie korzystajac z nich troche decydujesz sie na stylowanie przez klasy CSS, a nie czysty CSS. I jak nie porobisz wrapperow w postaci wlasnych komponentow, to pozniejsze
  • Odpowiedz