mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki podpowiedzcie coś bo mam mieszane myśli. Dwa lata temu odrzuciłam zaloty pewnego #niebieskiepaski. Ogólnie to naprawdę w porządku, inteligentny, miły chłopak. Poznaliśmy się pod koniec studiów, złapaliśmy kontakt i kiedy na horyzoncie pojawił się koniec wspólnego studiowania, on spróbował przekuć znajomość w #zwiazki. Niestety nigdy ja nigdy nie patrzyłam na niego w ten sposób (nie mój typ chłopaka przede wszystkim pod kątem podejścia do życia, humoru, dystansu do wielu rzeczy), a na dodatek zaczęłam się z kimś spotykać chwilę wcześniej. Postarałam się najdelikatniej jak to możliwe ochłodzić relację, jednak kiedy on wciąż naciskał - powiedziałam mu prawdę. Od tamtej pory on całkowicie uciął kontakt. Rozmawialiśmy może ze 2 razy od tamtej pory przypadkowo na jakiejś imprezie. Nie próbowałam na siłę trzymać go przy sobie szanując jego decyzję tak jak on uszanował moją.

I teraz pojawia się clue całej sytuacji. Niedawno przytrafiła mi się (a właściwie to moim rodzicom) pewna trudna, całkowicie losowa sytuacja. Jest ona mocno związana z branżą, w której pracuje wspomniany chłopak. Wielu wspólnych znajomych namawia mnie do kontaktu z nim, mówiąc, że bardzo pomagał im w podobnych sprawach. Mam jednak wątpliwości czy powinnam się do niego odzywać. Szczególnie, że przez długi czas nie mieliśmy żadnego kontaktu, a teraz przyszłabym od razu z problemem. Ciężko nie odnieść wrażenia, że chcę go wykorzystać - a naprawdę nie chciałabym żeby tak o mnie pomyślał. Jak myślicie jak to rozegrać?

#rozowepaski

─────────────────────

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

5
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
programista15cm
@mirko_anonim: to go nie wykorzystuj. Kup normalnie usluge na rynku,u kogoś innego
685
a.....e
a.....e
@mirko_anonim: z opisu ogarnięty chłopak, wiec spokojnie możesz się do niego odezwać. Wróć jak już cie wysmieje XD
409
sayanek
sayanek
Dwa lata temu odrzuciłam zaloty pewnego #niebieskiepaski.

Ogólnie to naprawdę w porządku, inteligentny, miły chłopak.

@mirko_anonim: Klasyka XD
61
heniek_8
@mirko_anonim: poproś go o pomoc ale na warunkach komercyjnych, a nie że kiedyś crushował to niech teraz odwali robotę za darmo
36
N.....y
N.....y
@programista15cm @apee jeżeli nie będzie chciała ugrać czegoś ekstra, tylko potraktuje to jako normalna usługę to nie widzę nic nagannego w takim zwróceniu się.

Nie wirze tez nic nagannego czy dziwnego z jej perspektywy w takim zwracaniu się - wolałbym powierzyć swoje sprawy komuś o kim wiem że jest inteligentny i kompetentny niż niż komuś k kim takie przekonanie muszę budować na bazie opinii z neta.

Już też nie bądźcie
11
telesiak
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
8
Leniek
@mirko_anonim: normalnie, skontaktuj się, zapytaj o cene usługi i normalnie znajomemu zapłać
6
somskia
@mirko_anonim: czasem się zastanawiam, czy tego nie piszą jakieś przegrywiksy, żeby w komentarzach było szczucie na baby, bo nie wierze, ze można wpaść na tak idiotyczny pomysł
4
TypowyDaltonista
@mirko_anonim napisz mu „chej, wiem że dawno nie rozmawialiśmy, ale potrzebowałabym pomocy z X, a słyszałam, że siedzisz w tej branży”
3
N.....y
N.....y
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
3
programista15cm
@Niemamwiedzy: bardzo dojrzała, profesjonala postawa + oczekiwanie, ze klient poniesie ryzyko i wejdzie w coś w ciemno... P0lska tak motzno XDD

Z pewnością dalej podczas pracy przy projekcie, podczas problemow, bo zawsze są jakieś problemy do rozwiązania... Na pewno wtedy postawa będzie bardziej profesjonalna XDD

I właśnie często po opiniach w necie już widać (po odpowiedziach), jak ktoś radzi sobie z rozwiązywaniem problemów. Czy reaguje impulsywnie, czy jest warchołem...
3
jamtojest2
@mirko_anonim: Ja tu jak zwykle mam zupełnie inny tok myślenia, niż większość wykopków.

Nie widzę tu żadnego wykorzystywania. Normalne pytanie o chęć udzielenia pomocy znajomemu.

Z tego co piszesz, zachowałaś się w porządku. Nie zwodziłaś go, nie robiłaś nadziei, po prostu nie chciałaś z nim być. Tak bywa w życiu. Jeśli jest normalny, powinien to rozumieć. I nic stoi na przeszkodzie żeby w takiej sytuacji pozostać znajomym i pomoc w
3
programista15cm
potraktuje to jako normalna usługę to nie widzę nic nagannego w takim zwróceniu się.

@Niemamwiedzy: ale po co? Kiedy jest taki ladunek emocjonalny?

powierzyć swoje sprawy komuś o kim wiem że jest inteligentny i
2
programista15cm
@Niemamwiedzy: owszem nie wykonuje usług dla osób fizycznych. Ale często kupuje usługi. Od remontowo budowlanych przez masę innych i zawsze pytam o referencje, zawsze pytam o wiele rzeczy zanim się na kogoś zdecyduję.

Masz rację, dla części wykonawców to jest problem nie do przeskoczenia. Domyślasz się z którą częścią współpracuje?

To naprawdę jest proste jak drut. Nie musisz być programista15cm, umieć napisac crawler, który sciagnie Ci wszystkie maile / numery telefonów wykonawców
2
K.....w
K.....w
@mirko_anonim oczywiście ze będziesz go chciała wykorzystać, tak samo jak robili to znajomi. Po prostu znajomi mogą wykorzystywać znajomych raz na czas bo cieszą się specjalnymi względami.

Po co się oszukiwać? Jednak jeżeli to bardzo ważne to możesz przełknąć dumę i do niego pisać, natomiast po co próbujesz tego odwracania że nie chcesz żeby tak o tobie pomyślał? On nie będzie myślał on będzie to wiedział i reszta tez będzie to
2
Przypadkowy
@mirko_anonim: ja bym nie odzywał się do niego. Miał do ciebie jakiś żal, więc akcja byłaby krzywa.
1