Wpis z mikrobloga

Czy 25/h dla 15 latka to mało w dzisiejszych czasach? Ja jak miałem te 15/16 lat to pomagałem na budowie, pamiętam że było to coś około 6zl/h (2010r) i pamiętam doskonale że byłem szczęśliwy że mam taką robotę xd bo nie było łatwo znaleźć taką dorywcza pracę w tym wieku a kasa na wakacje była potrzebna. Teraz sam się buduje, i szukałem kogoś młodego do pomocy tzn: policz paczki z styropianem, pozamiataj, skos trawę, przynieś.. kompletne pierdoły. No i wystawiłem posta na lokalnej grupie to ludzie mnie prawie zjedli. Że jak to poniżej minimalnej ? (WTF) Jak zagadywałem do znajomego czy jego dzieciak nie chciałby sobie dorobić to zasugerował że teraz 35/h to min. Fakt faktem mieszkam od 7 lat w NL ale czy faktycznie tak się pozmieniało czy to po prostu kwestia 800+?

#praca #wakacje
  • 121
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Magazynier00009: jprdl dziecko z zerowym doświadczeniem chce zarabiać tyle co pracownicy sklepu spożywczego xD
Nie zatrudniaj nikogo, p------ą Cię do pip. Po prostu zrzuć to na podwykonawcę jakiegoś. Dla nich to 20 minut dziennie, a Ty masz spokój.

Swoją drogą tak się właśnie kończy podnoszenie płacy minimalnej w nieskończoność.
  • Odpowiedz
  • 125
@Magazynier00009: podnoszenie minimalnej bez żadnego zastanowienia się doprowadziło do tego, że jeszcze więcej ludzi zarabia minimalną, bo nikogo nie stać żeby podnieść te wynagrodzenia. Więc czy młody, czy kilka lat doświadczenia to mają prawie tyle samo. ¯\(ツ)/¯
Nie opłaca się teraz brać „do pomocy”, bo zapłacisz 300zl za dniówkę a tylko ci wszystko s-------i i jeszcze będzie stał wpatrzony w telefon
  • Odpowiedz
@Magazynier00009: zacznijmy od tego, że zatrudniać można od 16 roku życia. Generalnie radzę unikać zatrudniania poniżej 18, bo będziesz miał na głowie jego rodziców xD możesz zatrudnić fajnego pracownika, ale rodzice będą do ciebie dzwonić, że ich bąbelka praca prześladujesz xD

@Bestia_z_Jellystone to może pora zacząć płacić więcej pracownikom w spożywczym?
  • Odpowiedz
  • 52
@Magazynier00009: W wielu zachodnich krajach to normalne, że nastolatkowie pracują dorywczo za pensję poniżej minimalnej. Według mnie super sprawa, bo młody zawsze zdobędzie jakieś doświadczenie życiowe, zamiast scrollować tiktoka, a przy okazji zarobi na swoje potrzeby
  • Odpowiedz
  • 30
Minimalna w 2010 to było 1300 brutto. Dzisiaj to 4800. Czy 25zl/h to dużo?

@Chosen_Fox: Proporcjonalnie 25zł teraz jest więcej warte niż 6zł OPa w 2010.
  • Odpowiedz
@Magazynier00009: No ciekawe kto by Ci to za minimalną porządnie zrobił, a dzieciakowi jeszcze mniej chcesz płacić xD

Myślę, że powinieneś dać max 10 zł/h, żeby się gówniarzowi w dupie nie poprzewracało.
  • Odpowiedz
Problem polega na tym, że dyskusja o dorywczej pomocy nastolatka rozbija się o sztywne ramy płacy minimalnej, która w ostatnich latach została bardzo mocno podniesiona administracyjnie. Przez to zatarła się granica między "poważną pracą zarobkową", a prostą pomocą sąsiedzką czy dorywczym zajęciem dla ucznia.

15-latek z natury nie ma doświadczenia i wymaga poświęcenia mu czasu na naukę prostych czynności. Trudno oczekiwać, że jego praca przy "kompletnych pierdołach" będzie miała dla zlecającego taką samą
  • Odpowiedz
@Magazynier00009: Co Ty byś chciał, robić tu jakąś Amerykę? Jeszcze się, niedajborze, młody zdeprawuje, pomyśli, że pieniądze się zarabia, a nie dostaje od baaczność! "Państwa Socjalnego", spoocznij!. I to zapewne jeszcze bez kontroli, bez nadzoru, bez Organów! Toż to zbrodnia jest! A przygotował Obywatel zgłoszenie do Organów nadzorujących? Listę ubrań ochronnych? Plan szkolenia BHP? Owcowy czwartek? (Dla małoletniego to i jakąś Owocową środę by się przydało), a czy to jest
  • Odpowiedz