Wpis z mikrobloga

Wieczny powrót – koncepcja filozoficzna przyjmująca, że świat powtarzał się i będzie powtarzać się wciąż w tej samej postaci nieskończenie wiele razy.

#schizomaxxing #filozofia #nietzsche

Co myślisz o koncepcji "Wiecznego powrotu"?

• Zachwyca mnie 23.7% (14)
  • Przeraża mnie 20.3% (12)
  • To bujda 44.1% (26)
  • To prawda 11.9% (7)

Oddanych głosów: 59

• 16
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: no, ze ma oparcie w teoriach naukowych. W stylu, teoria zakladajaca, ze w kazdej czarnej dziurze powstaje nowy swiat. Wiec zaklada, ze nieskonczonosc cyklu pozwoli ci jeszcze raz sie pojawic wsrod zywych.
  • Odpowiedz
no, ze ma oparcie w teoriach naukowych. W stylu, teoria zakladajaca, ze w kazdej czarnej dziurze powstaje nowy swiat. Wiec zaklada, ze nieskonczonosc cyklu pozwoli ci jeszcze raz sie pojawic wsrod zywych.

@qusqui21 To nie są żadne teorie naukowe. Nie ma teorii naukowych zakładających, że w każdej czarnej dziurze powstaje nowy świat. Poza tym, jeśli nawet w czarnej dziurze powstaje nowy świat to niby jak to ma się odnosić do mnie i
  • Odpowiedz
@nightmaar: Źle skonstruowałeś ankietę. W rzeczywistości masz dwa pytania: Czy sądzisz, że koncepcja wielkiego powrotu jest zachwycająca? TAK/NIE; oraz: Czy sądzisz, że koncepcja wielkiego powrotu jest prawdziwa? TAK/NIE.
Ja zaznaczyłem, że mnie zachwyca, ale nie uważam, że to jest prawda.
  • Odpowiedz
  • 0
@Horkheimer: Masz rację, że to są dwa pytania, ale drugie pytanie tak naprawdę mnie nie interesowało, a założyłem, że dla niektórych to będzie koncept tak oderwany od rzeczywistości, że nawet go nie rozważą, więc dlatego dodałem opcję "to bujda", a "to prawda" to już do pary do poprzedniego. Możliwe, że lepsza byłaby ta ankieta z dwiema pierwszymi opcjami i trzecią "a ja mam to w dupie".
  • Odpowiedz