Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Z czego wynika w Polsce ten cyrk z podwyżkami w #it #programowanie ? Rok temu zostałem przyjęty do firmy na juniora. Dostałem umowę o dzieło bez gwarancji godzin. Za 160h dostawałem ok. 5k na rękę, ale takich miesięcy, że faktycznie miałem 160h był w ciągu roku jeden, a zdażało się że miałem po 30-40h. Głównie naprawiałem apki po pseudo seniorach, którzy całe życie klepią monolity z jedną i tą samą bazą danych, oczywiście bez testów, dokumentami, a taski były przekazywane na gębę. Klienci zgłaszali, że teraz te aplikacje działają lepiej i widać, że pracuje przy nich dedykowany „zespół” xD W międzyczasie klepałem PoCe dla siebie, które im pokazywałem, żeby ogarnęli jak można prościej i pewniej klepać apki. Wzorce projektowe od Marka Richardsa, Docker, Kafka, RabbitMQ, Redisy do cachowania i Event Streamingu, Mongo, Influx, testy itd.
No i w końcu mam zostać architektem jednej z aplikacji dla ich największego klienta. Spoko opcja…
Tylko dziady nie chcą mi dać ani stałej umowy, ani gwarancji godzin, ani podwyżki.
Przecież to jest jasne, że wypierdziele z tej roboty przy pierwszej okazji, to jest coś niejasnego dla pracodawców?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: właśnie zdobycie pozycji i brak możliwości bezbolesnego zwolnienia Ciebie ze stanowiska, stworzy pole negocjacyjne dla Ciebie. Nie płaci się kasy za robotę, tylko za problematyczność zastąpienia Ciebie. Z tego co piszesz, póki co jest łatwa.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm
Nie, rozmawiałem z szefostwem już kilkukrotnie i mówią, że „jeszcze za wcześnie”.
Dzisiaj mam rozmowę rekrutacyjną z innym pracodawcą.
Po prostu boli mnie, że wysiłek i próba poprawienia czegokolwiek w firmie nie jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: o frajera pasjonata coraz ciężej, a przy obecnej dzietności co 5 minut już się nie rodzi niestety bo obecnie dzietność jest 1.2, każdy tylko na pieniądze patrzy i jak najmniej się orobić. więc jak się złapało frajera full stacka który za cały zespół robi to nic dziwnego że kręci się wora póki się da, wciskająć że trzeba poczekać, nie ma budżetu już w tym roku, kryzys, recesja, zwolnienia it,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czyli rok temu byłeś juniorem, nauczytaleś się teorii o architekturze i bez doświadczenia chcesz się pchać w obszary gdzie znasz tylko modną teorie a zero praktyki?

odważny jesteś ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
Nie, rozmawiałem z szefostwem już kilkukrotnie i mówią, że „jeszcze za wcześnie”.

@mirko_anonim: nie zrozumiales. Caly czas jestes w ich "ramie". Oni caly czas mowia jak to bedzie wygladalo.

Czemu nie postawisz granic? Nie zbierzesz wszystkiego do kupy i wytlumaczysz im jakie beda mialy konsekwencje ich
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @programista15cm
Nie mam okresu wypowiedzenia, mogę odejść z dnia na dzień. Kwestia tego, że z takimi zarobkami mogłem odłożyć kwotę, która pozwoli mi przebiedować najwyżej 6-8 miesięcy. Stawiam warunki, dałem radę wyperswadować im, że nie zrobią tego tak jak myślą, że zrobią i projekt jest znacznie bardziej skomplikowany, ale w tym wpisie chodzi mi o to, że patologią jest taka niechęć i odciąganie podnoszenia wynagrodzenia, bez podnoszenia bata
  • Odpowiedz
bez podnoszenia bata w postaci

@mirko_anonim: a jakiego bata podnosiles wczesniej? jakie granice stawiales?

Projekt jest specyficzny i nie da rady go zrobić z taką wiedzą jaką mają starsi programiści w tej firmie.

@mirko_anonim: ja tam Ci wierze, masz po prostu wiedze projektowa i 5 czy 10 lat expa w tej kwestii zmienia
  • Odpowiedz