Wpis z mikrobloga

Problem z sentymentem na kwadratach jest taki, że bańka już mogła pęknąć kilka razy. Przed covidem mówiło się, że ceny rosną za szybko, a chętnych ubywa.

No ale przyszedł covid, promocja 0% na dwa lata i nosacze ciągnięci swoimi pierwotnymi instynktami, tj. jak bank daje za darmo to moim honorem jest wziąć po bile zrobił swoje XD

Potem jak stopy zaczęły run na poziomy księżyca to wyskoczył pis, wakajki kredytowe i zatrzymano wymuszoną sprzedaż. Na zachodzie tego nie było i tam ceny zaczęły szybko nurkować.

Potem jak się okazało, że jednak ekonomia nie działa tak, że wszyscy w tym kraju mogą być rentierami i ceny wynajmu leco - to przyjechało 500k uchodźców za których przechowywanie dostaje się od łeba 40 zł dziennie.

No ale sprzedaż dalej leży, u dewów pojawia się lekki niepokój, promocje, garaże gratis - rząd wyskakuje z zapowiedzią BK2%. Rynek szybko dyskontuje, bo stawia tu znak równości z pompą 0%. Przecież przez ostatnie lata zawsze rosło. W ogóle to nieruchomości nie spadają nigdy od 2014 roku.

Co będzie dalej to nie wiem. Może jeszcze urośnie, kto wie XD Ale jeżeli ten cykl się skończy to uważam, że będziemy mieli załamanie w stylu hiszpańskim. Sentyment u nosaczy potrafi działać w obie strony.

#nieruchomosci #kredyt2procent #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 20
@mickpl Zgadzam się częściowo, ja kupiłem pół roku temu bo to pierwsze mieszkanie i nie opłacało mi się dłużej czekać a trafiła mi się okazja.

Ale prawdą jest to że wszystkie ruchy rządowe były tylko i wyłącznie na korzyść deweloperów. Gdyby chcieli wspomóc kupujących to mają wiele przeróżnych narzędzi, m. in. ułatwienie budowy kolejnych mieszkań, zmobilizowanie samorządów do budowy mieszkań.

Ale zgodziłem się częściowo dlatego że przy okazji rząd roz°
  • Odpowiedz
Ale jeżeli ten cykl się skończy to uważam, że będziemy mieli załamanie w stylu hiszpańskim. Sentyment u nosaczy potrafi działać w obie strony.

@mickpl: nie zgodzę się. w co nosacze będą wtedy niby inwestować? w giełdę? paaanie kuzyn stracił na getbacku/petroinveście/getinie/cd projekcie, giełda to oszustwo!! na lokatach jak będą na 2% zaraz znowu?
  • Odpowiedz
  • 3
@OlekAleksander Po tym jak kupiłem cena poszła już o 5% w górę a miejsce atrakcyjne i bardzo dobra cena. Już wszystkie zostały sprzedane więc nie opłacało mi się czekać. Czyli część oszczędności na projekcie już zjadłaby mi cena. Poza tym nauczono mnie że państwo nic mi nie da co najwyżej może zabrać i wolę nie ufać w przyszłe obietnice polityków
  • Odpowiedz
uważam, że będziemy mieli załamanie w stylu hiszpańskim.

@mickpl: minimalna 5k PLN jest tuż za rogiem a wy w takich warunkach makroekonomicznych liczycie na wieloletnią stagflacje, powodzenia
  • Odpowiedz
nie zgodzę się. w co nosacze będą wtedy niby inwestować? w giełdę? paaanie kuzyn stracił na getbacku/petroinveście/getinie/cd projekcie, giełda to oszustwo!! na lokatach jak będą na 2% zaraz znowu?

a myslisz ze u nich to bylo inaczej?.... tez byli swieci przekonani o wiecznym prosperity i wiecznie rosnacych cenach nieruchow.... no i juz nie sa

@affairz:
  • Odpowiedz