Wpis z mikrobloga

#naukagrynapianinie #pianino #komputery

Mirki, kuplem sobie pianino cyfrowe i kminie jak zgrywać dźwięk z niego na kompa.
Najlepiej by było, gdyby pianino dalej sobie grało na głośnikach wbudowanych + dźwięk leciał przez kabel do kompa, gdzie audacity by już to sobie przechwytywało.

Ale domyślam się, że ten model raczej nie obsługuje czegoś takiego.
Więc jestem ciekaw co polecicie, by uniknąć opóźnień i grać komfortowo.

Pianino to: Roland kr-370

Takie wejścia mam z tyłu (picrel):

Plus z przodu jest wejście na duży jack - przejściówkę na mały mam już zamówioną
CreaOnion - #naukagrynapianinie #pianino #komputery

Mirki, kuplem sobie pianino cyfr...

źródło: b4eb2eb1-f935-4658-ade8-88b881042710

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CreaOnion jesli chcesz żeby ładnie było zgrane bez przesterow musisz mieć interfejs audio - ja mam za 200 zł z Allegro i działa petarda. W necie obejrzyj na yt jest sporo poradników po polsku jak to wszystko podłączyć.
  • Odpowiedz
@CreaOnion
Tak w dużym skrócie - z pianina z wyjścia phones do interfejsu audio, stamtąd USB do kompa i w audacity musisz ustawić przechwytywanie dźwięku na zewnętrzny strumień czy jakos tak - jest wszystko na yt dokładnie opisane
  • Odpowiedz
@CreaOnion: Na tym zdjęciu nic ciekawego odn. audio nie ma. MIDI to interfejs który tylko mówi "naciśnięto klawisz X z mocą Y", "puszczono klawisz X" itp. Do tego potrzebujesz jeszcze czegoś co wytwarza dźwięk.

Na Google Images znalazłem jeszcze takie zdjęcie: https://images.reverb.com/image/upload/s--NXGugpY5--/a_0/f_auto,t_large/v1675722807/uqhropaprqfsit7hcqps.jpg - jeśli masz takie wyjścia to "OUTPUT L" i "OUTPUT R" wpinasz do kanałów "1" i "2" interfejsu audio do nagrywania. Jak nie posiadasz to trzeba kupić.

Jeśli
  • Odpowiedz
@Wiskoler_double: biorąc pod uwagę, że to "Computer" w wyborze ma "PC" i "Mac" to mam podejrzenie, że do niczego nowożytnego (czyt. nowszego niż rok 2000) pewnie podłączyć się tego nie da :D Brzmi to jak jakiś własnościowy standard do dodatkowej karty ISA lub jakiegoś Serial/Parallel portu które docelowo pewnie też by działało podobnie do MIDI, a nie audio.

Co z resztą potwierdza instrukcja obsługi - potrzeba specjalny kabel RSC-15PL (do
  • Odpowiedz
Gniazdo słuchawkowe będzie Tobie rozłączać wbudowane głośniki, sprawdź w instrukcji czy można to wyłączyć, ew potrzebna będzie dosyć prosta ingerencja elektroniczna. Albo możesz też omikrofonować wbudowany głośnik, mikrofon podłącz do komputera najlepiej przez interfejs audio, nie jest idealnie ale działa całkiem spoko :)
  • Odpowiedz
  • 0
@tomtom666:

Czyli midi do Macbooka gdzie jest FL Studio i to soft będzie grać?

BTW: dzięki za rozbudowane odpowiedzi wszystkim, ja kompletny amator w tych sprawach te złącza pierwszy raz na oczy widzę xd
  • Odpowiedz
  • 0
@morsik:

Takie wejścia posiadam, i wtedy rozumiem, że jedynie gra na słuchawkach zostaje?

I prosiłbym o polecenie interfejsu takiego który nie będzie mi lagować, jeżeli się znasz na tych urządzeniach - tak do 300 zł
  • Odpowiedz
@CreaOnion: wiesz, każdy instrument jest inny, każdy system jest inny, ja podłączyłem Yamahę pod linuksa. Zaletą jest to, że zapłaciłem chyba 15 zł, teraz takie cuda widzę po 30 zł są. Wada? Czasem działa, czasem nie działa. Do tej pory nie doszedłem do tego, od czego to zależy :D

Tylko ja tego używałem do programów do nauki gry typu "zbij nutki", jeśli chcesz dźwięk, to faktycznie lepiej przez wyjście słuchawkowe,
  • Odpowiedz
Cześć, obejrzałem manual Twojego instrumentu i masz tam normalne wejścia i wyjścia na wtykach TS czyli „duży jack” stereo/mono zatem potrzebny Tobie kabel „ duży jack - duży jack” dla połączenia mono np taki: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/sprzet-muzyczny/pozostale-instrumenty/przewod-cable4me-jack-jack-instrumentalny-5m lub dwa takie kable dla połączenia stereo. Interfejs audio na początek: do 300 pln - behringer umc 22 jak trochę dołożysz to umc204hd - ten ma już MIDI może sie przydać w przyszłości jak sie wkręcisz w
  • Odpowiedz