Aktywne Wpisy

dariusz44 +84
#gielda
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.
kurde_ +9
Wziąłem za żonę kobietę która jest niestabilna emocjonalnie. Jest p----------a. Teraz po ślubie to wychodzi. Odcina mnie od znajomych od rodziny snuje jakieś teorie spiskowe. Nie mogę nic porobić poza domem chociażby ogarnąć auto czy pomóc bratu na budowie bo zaraz mi p------i że nie poświęcam jej i dziecku czasu. Czuję się jak w psychiatryku. Z chęcią wziąłbym rozwód ale mam z nią kilku miesięcznego syna #gorzkiezale #zwiazki

Mirki kurde korzystam z doradcy finansowego żeby załatwić kredyt, polecony przez znajomego, ale mam dużą wątpliwość czy coś nie jest spieprzone.
Biorę kredyt na gotowe mieszkanie ale kupuję je od dewelopera (blok oddany w 2022 ale nie wszystkie mieszkania były sprzedane przed ukończeniem budowy - teraz jest już oddany do użytku i kupuję gotowe mieszkanie ale nadal od dewelopera). Samo mieszkanie nie ma jeszcze założonej osobnej księgi wieczystej, wniosek o to ma iść razem z aktem notarialnym.
W kwietniu podpisałem umowę przedwstępną ('umowa przedwstępna ustanowienia odrębnej własności lokalu i jego sprzedaży oraz umowa przedwstępna o podział z korzystania z nieruchomości wspólnej'). Zgodnie z nią wpłaciłem zaliczkę w wysokości 20% (jest jasno użyte słowo 'zaliczka', ale jest też kara umowna - około 15 tysięcy - jeżeli któraś ze stron się wycofa / nie dopełni, więc i tak mam trochę do stracenia) w terminie do dnia 20 kwietnia oraz mam zapłacić resztę ceny sprzedaży do dnia 05.06.2023. Po wpłacie kwoty nastąpi przekazanie kluczy, pójdziemy do notariusza (zajmuje to ok. 2-3 tyg od zapłaty zgodnie z informacją od dewelopera) i tam będzie właściwe przekazanie nieruchomości (umowa sprzedaży). Informowałem dewelopera że chcę kredytować ten zakup i mówił mi że wszystkie te terminy itd. są standardowe w przypadku zakupu na kredyt (to że było 6+ tygodni na wpłatę całej kwoty itd.), konsultowałem to też z doradcą finansowym i też nie miał zastrzeżeń co do tych zapisów w umowie z deweloperem, mówił że te 6 tygodni powinno wystarczyć bo decyzje są zazwyczaj w 2-3 tygodnie itd.
Scroll down do dziś, dostałem decyzję kredytową od PKO BP która zawiera taki ustęp:
Rozdział 5. Warunki wypłaty kredytu:
(...)
10) przedłożenie kopii złożonego do właściwego sądu wieczystoksięgowego wniosku o wpis rozszczenia PKO Banku Hipotecznego SA o ustaniowieniu na jego rzecz hipoteki, o której mowa w par. 4 ustęp 1 CSU, dla zabezpieczenia spłaty kredytu, na kredytowanej nieruchomości lokalowej jednocześnie z jej wyodrębnieniem, w księdze wieczystej prowadzonej dla nieruchomości, na której realizowane jest przedsięwzięcie budowlane, wraz z ałącznikami tj. oświadczeniem PKO BH SA dotyczacym wpisu roszczenia oraz oświadczeniem PKO BH SA dotyczącym zgody na wykreślenie roszczenia oraz potwierdzeniem wniesienia opłaty sadowej za wpis roszczenia.
No i trochę się tym zdziwiłem, pytałem doradcę - ale też nie wiedział o co chodzi, kontaktował się z pracownikiem banku i podobno to standard że takie jest wymaganie wypłaty kredytu i że w banku mi wszystko wyjaśnią. No więc ok, pójdę na spotkanie do podpisania tej umowy i jeszcze się dopytam w samym banku, ale bardzo mi to śmierdzi bo nie rozumiem jak niby mogę wnioskować o wpis jakiegokolwiek roszczenia do KW zanim kupię nieruchomość (przed aktem notarialnym). A żeby dostać akt notarialny muszę zapłacić całą kwotę. Czyli żeby bank wypłacił mi całą kwotę muszę mieć papierek o który mogę wystąpić dopiero jak bank wypłaci mi całą kwotę.
Czy ktoś kto zna się na #prawo , ma doświadczenia z #kredythipoteczny #kredyt #mieszkanie umie mi powiedzieć czy to wszystko wygląda standardowo i niepotrzebnie się martwię czy ktoś mnie robi w konia (albo deweloper że ta zapłata całości przed aktem to nie jest standard - i dziwne że doradca finansowy mi tego nie powiedział; albo bank że chce takiego papierka przed aktem; albo wszyscy bo każdy chce swoje zarobić)? Ogólnie mam duże wrażenie że ta wpłata do 05.06 się robi nierealna bo nie uruchomię kredytu tak szybko...
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co prawda ja tego nie robiłem, ale na gruncie wspólnym do którego należy moje mieszkanie kilka osób miało roszczenia o przeniesienie własności. Więc jakoś to chyba wpisali.
Swoją drogą, nie wiem jak mogłoby wyglądać wpłacenie reszty kwoty deweloperowi. Za paragon?
Normalnie jest tak: umowa przedwstępna, wniosek do banku, bank odpowiada "ok", akt notarialny, z aktem do banku, bank przelewa pieniądze, koniec. I wszystko na ręce i nogi.
@mirko_anonim: W przypadku nieruchomości oddanych do użytkowania występują przypadki, gdzie płatność odbywa się przed aktem notarialnym. Nie jest to standardem, a banki w takich przypadkach stosują dodatkowe zabezpieczenia.