Wpis z mikrobloga

@damianooo8: urzekła mnie twoja analiza i to jak bardzo jest mi wszystko jedno co myślisz. Swoje zdanie mam, swoje przepracowałem, swoje umiem a na mirko nie będę się za nadto rozpisywał poza jak to nazywasz "banałami" bo i to nie czas i nie miejsce na bardziej wnikliwe podejście do problemu. A o moje ego się nie martw, nie wymaga podbudowy, o mechanizmach psychologicznych nawet się nie wypowiadam bo aż kisnę
  • Odpowiedz
Kolega chyba myli SOA z mikroserwisami, a to nie do końca jest to samo

@e_m_p: och, czepiamy się nomenklatury, jak zapewne wiesz jedno jest rozwinięciem drugiego ale u podstaw leżą dokładnie te same koncepcje a granica pomiędzy kiedy jedno staje się drugim jest dosyć umowna i mimo, że da się znaleźć książkowe definicje jednego i drugiego to w praktyce w profesjonalnym środowisku zapewne nie raz spotkałeś się z tym, że
  • Odpowiedz
@qusqui21: Kolega miał taki "solidny" monolit w Polskiej firmie zaczynającej się na C na początku swojej kariery.
Pracowało nad nim 50 osób przez 5 lat, release i puszczenie testów trwało 8 godzin XD takie wielkie to było bydle
A wejście tam nowego pracownika i ogarnięcie tego kolosa od razu można włożyć między bajki.

Pracuję teraz w mikroserwisach i jest to o wiele łatwiejsze. Mały zespół 5 osób ogarnia kilka serwisów,
  • Odpowiedz
@wargi-sromowe-mniejsze: mniejszy exp ale zgadzam sie w 100%
A dokladniej to 1) i 2) zapomnialem jak sie to ladnie nazywa, ale ogolnie chodzi o to ze nowi/znudzeni programisci wiedzą, że teraz trendy jest xyz wiec chca sie tego nauczyc/byc na biezaco i forsuja rozwiazania ktore sa "trendy" (a zeby np. latwiej zlapac kolejna robote).
Ogolnie to cos w stylu resume need skills problem / fashion driven development / technology-driven decision
  • Odpowiedz
@wargi-sromowe-mniejsze: gql faktycznie miał taki okres, ale gorsze podejście to doktrynalne nie używamy bo modny, a potem patrzysz na potężnego cmsa napisanego w next gdzie build trwa godzinę a przy SSRze strona się praktycznie zawiesza, bo do fetchu danych z hygrapha używali resta zamiast gql xD i na pytanie o jakiś ADR, mówią, że gql był yet another revolution i nie użyli xD
  • Odpowiedz
@qusqui21: no w sumie zgadza sie i ten cały scam tzn scrum. U nas sie napalili tak na to ze teraz 9.5h tygodniowo na spotkaniach spedzamy zamiast 3 xD
  • Odpowiedz
@obieq: sama idea stojaca za scrumem jest spoko, tylko wiedza jak go ugryzc jest mizerna wsrod scrum masterow, developerow, stakeholderow. A to musi byc mocny lead, ktory to ogarnia po prostu.
  • Odpowiedz
Poza tym szanujący się człowiek z klasą nie mówi publicznie o swoich zarobkach

@damianooo8: szanujący się człowiek z klasą nie pisze na wykopie. Nawet tu nie zagląda :)
  • Odpowiedz