Wpis z mikrobloga

@fotexxx: @fuuYeah: @wojjaskula: wlasnie, problem tkwi w tym, że to pokazuje ilość załadowanych obrazków / ilość obrazków (ewentualnie to w procentach) a ja mam jeden obrazek (jako tło) i potrzebuje do tego jednego obrazka procenty... a tutaj wyjdzie na to, że z 0% przeskoczy prosto na 100%
  • Odpowiedz
@Dreszczyk: wydaje mi się ,że to nie wykonalne z prostej przyczyny.

JS nie ma dostępu do nagłówka w którym pojawił by się rozmiar serwowanego obrazu przed jego pobraniem. Zdaje się ,że przeglądarka ładuje plik do momentu trafienia na znacznik end of file i na tej podstawie wie ,że obraz jest cały
  • Odpowiedz
JS nie ma dostępu do nagłówka w którym pojawił by się rozmiar serwowanego obrazu przed jego poraniem

@fotexxx: mogę to sprawdzić za pomocą PHP, JS może pobierać rozmiar załadowanego już obrazka... tak się musi dać, bo widziałem to gdzieśtam ._.
  • Odpowiedz
@fotexxx: nie no dobrze jest, w opisie: "add XHR2 upload and download progress events to jQuery.ajax" i tam są dwa eventy: progress i progressUpload, ten pierwszy jest pewnie od downloadu. Ale nie wiem czy zastosowanie tutaj ładowania ajaxem obrazka a potem wklejanie go w tło przez css będzie działać tak jak powinno, czy wtedy ten z CSS będzie załadowany z cache przeglądarki czy zacznie ssać się od nowa? Wydaje mi
  • Odpowiedz
  • 0
@Marmite: no zobacz, rozmiar obrazka moge wziac ze zmiennej, ktora sobie wygeneruje jeszcze w php, a JS musi tylko na biezaco sprawdzic ile sie zaladowalo... Na pewno sie da :p
  • Odpowiedz