Aktywne Wpisy
maczeta31 +141
Dzisiaj uwalono dwa najważniejsze od dekad projekty budowlane - CPK oraz elektrownię atomową. Tymczasem wykop zajmuje sie robieniem laski Tuskowi i Giertychowi bo nie lubimy pisu xD mam tylko nadzieję, że dobrze Wam za to płacą bo nie wierzę, że ktos może być aż tak durny. A kasa Wam sie przyda na drogi prąd od niemców.
#sejm #bekazpisu #bekazlewactwa #cpk #atom
#sejm #bekazpisu #bekazlewactwa #cpk #atom
Dzia-do-stwo +29
Nie rozumiem jak można się nie umyć po całym dniu. Niektórzy się kładą tacy zasyfiali i pościel zasmradzają. Ja to nawet nawalony jak szpadel - pełen prysznic muszę wziąć - łącznie z włosami. Przecież jak się nie umyje głowy to poduszka śmierdzi łojem.
#przemysleniazdupy
#przemysleniazdupy
Bardzo nie chciałem popełniać tego wpisu. W mojej serii obalającej popularne na wykopie mity zawsze starałem się podchodzić do opisywanych tematów bardzo skrupulatnie, bazować na dostępnych, pewnych danych a nie przypuszczeniach i tzw. "chłopskim rozumie". Ten wpis nie będzie wyjątkiem od przyjętej przeze mnie konwencji ale mimo wszystko będę bazował na swoich własnych obserwacjach.
Dlaczego więc uważam ukraińską kontrofensywę za... mit?
Popularnym stwierdzeniem na wykopie, powielanym nawet przez "poważne" źródła jest teza, że atakujący powinien posiadać przynajmniej trzykrotną przewagę nad przeciwnikiem aby operacja ofensywna, czy to na poziomie taktycznym, czy operacyjnym się powiodła. Osobiście nie zgadzam się z tą tezą w 100% bo ilość zmiennych tutaj jest bardzo duża. Niemniej jeżeli przyjrzymy się obu walczącym stronom dokładniej, dojdziemy do wniosku, że Ukraina nie posiada przewagi absolutnie w żadnym aspekcie nad Kacapią. Ilość żołnierzy walczących na froncie jest zbliżona natomiast pod względem ilości sprzętu Rosja ma zdecydowaną przewagę (pamiętajmy, że wsparcie Zachodu, wszystkie te Leopardy, Kraby, itd. mimo że rozdmuchane, stanowią bardzo mały procent wyposażenia sił UKR i są zdecydowanie niewystarczające do przeprowadzenia większej ofensywy o skali strategicznej a nawet operacyjnej). Dodatkowo potencjał przemysłowy obu krajów dzieli przepaść. Ukraina jest obecnie uzależniona od pomocy z Zachodu natomiast Rosja i Rosjanie właściwie nie odczuwają skutków tej wojny (to że sankcje nie działają, wiemy już od dobrych kilkunastu miesięcy). Rosjanie nie wprowadzając gospodarki na tory wojenne są w stanie uzupełniać nowym i remontowanym sprzętem na bieżąco straty poniesione na froncie natomiast Ukraina jest całkowicie uzależniona od dostaw z Zachodu.
Kolejnym powodem, dla którego wątpię, że jakakolwiek ofensywa będzie miała miejsce jest obecna sytuacja na froncie. Żołnierze ukraińscy wycofują się na takich frontach jak Bachmut czy Kreminna narzekając na braki w sprzęcie i amunicji. Można by pomyśleć - oszczędzają na ofensywę. Ale czy faktycznie to jest taka ilość, że można poświęcić tyle ludzkich żyć?
Osobiście uważam, że ta cała propaganda o kontrofensywie ma na celu jedynie przestraszyć Rosjan a sprzęt, który przesyłamy na Ukrainę będzie służył głównie do obrony a nie do ataku. Jeżeli będą miały miejsce jakieś ataki strony ukraińskiej to będą bardzo ograniczone i absolutnie nie ma mowy nawet o odbiciu Mariupola czy Melitopola a co dopiero Krymu. Bardzo chciałbym się mylić ale podczas tego konfliktu myliłem się niezwykle rzadko. Zwyczajnie matematyka mi się tu nie zgadza.
Zachęcam do przeczytania innych moich wspisów z cyklu "obalamy wykopowe mity".
Pozdrawiam
#ukraina #wojna #rosja
@Pasterz30: Są różne wersje tego stwierdzenia, są też twierdzenia pochodne z #!$%@?. Tak jak to, że strona atakująca ponosi większe straty. Są też tacy, którzy mówią o siedmiokrotnej przewadze i inne duperele.
Nikt nie wie jak ta ofensywa będzie
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@REDEYE6 oj bardzo bym chciał
PS. gospodarka NATO nie pracuje na Ukrainę
Moim zdaniem myślisz za bardzo zero jedynkowo.
Zgadzam się, że nie będzie łatwo - Charków już się raczej nie powtórzy. Kacapy polepszyły zaopatrzenie, organizację, rozłożenie sił. Są lepiej przygotowani do obrony (ataku to dalej urra i do przodu na szczęście). Nie wiadomo też ile mają schowanej amunicji do arty na wypadek postępów ukr (artyleria im uratowała
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
No, a że sankcje nie działają to XD. Nawet rosyjscy ekonomiści mówią o kryzysie, a oficjalne dane od rosjan pokazują kryzys jaki może doprowadzić do bankructwa. Rosja
PS. Ta mapka
@Pasterz30: no i tu przestałem czytać. Czy chcessz tego czy nie, patrzac na Tę Twoją matematykę, Rosja po prostu nie ma szans vs Ukraina + Zachód, no po prostu nie. Nawet jeśli ich przemysł był nastawiony na produkcję wojenna przez ostatnie pare lat nie mają ani zdolności produkcyjnych ani wyszkolonych
@vrNFWrUew3D4Rgz:
@Pasterz30: