Aktywne Wpisy

Ile w was zostało z dawnego siebie?

solejukowski +71
Jak prawica wychwalała morderstwo (100 lat temu):
Morderca Narutowicza został szybko zidentyfikowany. Był nim Eligiusz Niewiadomski, dość znany polski malarz, profesor sztuki i krytyk. Niewiadomski nie należał do Narodowej Demokracji, ale był skrajnym nacjonalistą i antysemitą. Postanowił zabić Narutowicza, ponieważ został on wybrany na prezydenta dzięki głosom żydowskiej mniejszości. Niewiadomski uważał go również za narzędzie w ręku Piłsudskiego, którego nienawidził.
Nim Niewiadomski został uznany za winnego i skazany na śmierć, znaczna część polskiego społeczeństwa
Morderca Narutowicza został szybko zidentyfikowany. Był nim Eligiusz Niewiadomski, dość znany polski malarz, profesor sztuki i krytyk. Niewiadomski nie należał do Narodowej Demokracji, ale był skrajnym nacjonalistą i antysemitą. Postanowił zabić Narutowicza, ponieważ został on wybrany na prezydenta dzięki głosom żydowskiej mniejszości. Niewiadomski uważał go również za narzędzie w ręku Piłsudskiego, którego nienawidził.
Nim Niewiadomski został uznany za winnego i skazany na śmierć, znaczna część polskiego społeczeństwa
źródło: temp_file8870643464420519074
Pobierz

w czym lepszy Arch od Ubuntu? Dużo tracę siedząc na forkach Ubuntu? Chciałbym na stale przemigrować z Win11, bo teraz skaczę pomiędzy systemami
zastosowanie: daily + okazjonalny development w #java , lokalny k3s, docker, multimedia - VOD i gry ze steama(tak, wiem że nie wszystkie uruchomię)
nie znam innych dystrybucji z pracy na co dzień
Arch ma najlepsze Wiki, które jest "biblią linuksa", niezależnie jakiego distro używasz.
Na Archu się stawia wszystko od zera. Można by stwierdzić, że jeśli nie wiesz po co ci Arch, to raczej jest ci niepotrzebny, a potencjalnie możesz mieć dużo roboty nad nim. Super jest, jeśli
Dla mnie, Ubuntu-podobne distra zawsze ciężko się konfigurowało. Zawsze mi coś nadpisywało moje ustawienia, które robiłem z konsoli w /etc. Nigdy nie chciało mi się kminić co odpowiada za takie nadpisywanie i przesiadłem się na takie distro, w którym całe /etc należy do mnie.
@nairamk: Jak do zabawy to właśnie gentoo, arch, slack :D
Jesteś typem użytkownika o dużej wiedzy na temat linuksa, który ma ochotę z pasji zgłębiać temat aż do skutku i rozwiązywać każdy problem. Jak zrobisz coś sam, to wiesz jak to potem naprawić jeśli jest problem.
Jesteś może w 10% użytkowników linuksa, a w promilu wszystkich użytkowników PC, jeśli chodzi
dzięki za obszerne wytłumaczenie tematu, zatem wyrzucam mojego pop!_os po weekendzie i zrobię podejście do Archa, ale na razie myślę żeby dla zapoznania się z pacmanem itd pójdę w forka typu EndeavourOS, a jak podejdzie to zostanie albo nawet zainstaluje czystego Archa
" W Archu masz prosto jedno oficjalne repo i AUR gdzie masz wszystkie aplikacje świata Linux. Jest tam dosłownie wszystko, dlatego cokolwiek chcesz zainstalować zwykle wpisujesz tylko jedna komendę i to Ci się instaluje i po prostu działa."
źródło: Screenshot_20230506_004725
Pobierz@rtp_diov: wprowadzasz ludzi w blad piszac, ze apt nie pilnuje aktualizacji, pokazalem Ci, ze jest inaczej