Wpis z mikrobloga

Pod koniec stycznia 2023 r. po polskich drogach jeździło 63 701 elektrycznych samochodów osobowych, z czego w pełni elektryczne auta (BEV, ang. battery electric vehicles) stanowiły 51 proc. (32 555 pojazdów), a pozostałe 49 proc.

Z najnowszych dostępnych danych wynika, że 31 grudnia 2022 roku w bazach CEPiK zarejestrowanych było w naszym kraju 26,675 miliona samochodów osobowych, o 577 tysięcy więcej (+2,2%) niż rok wcześniej.

32,5tys vs 26675tys
Hej elektryków jest już jeden promil w Polsce! Elektryki są tak wspaniałe i konkurencyjne, a ich moce produkcyjne tak duże (ludzie czekają prawie 2 lata na EV6 xD) że możemy zakazać sprzedaży samochodów konwencjonalnych za niecałe 12 lat xD sZyBKiE łAdOwArkI byczku, 3zł za 1kWh a prąd i tak z wungla. Będzie walka o kabel jak o karpia w Lidlu

Przyjmujemy zakłady że to nie wejdzie?
#europa #samochodyelektryczne #motoryzacja #ekonomia #gospodarka
  • 70
  • Odpowiedz
@CamusVevo: wyć to będziesz Ty jak będziesz jechać PKS z 3 przesiadkami ze sraczką :D ja mam nawet lotnisko w zasięgu mpk więc równie dobrze mogę już nie mieć samochodu. Do sklepu mam tak blisko że i tak chodzę na nogach
Będę się patrzył jak będziesz walczył o kawałek kabla DC przy jedynej ładowarce w okolicy swoim Leafem i cie jakiś Janusz pobije xD
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: nie, jestem raczej za racjonalnymi rozwiązaniami, na szczęście władcy reszty świata myślą tak samo jak ja więc jedyne co ci zostaje to płacz na wykopie że odbierają ci prawo do zniszczenia Ziemi dla następnych pokoleń
  • Odpowiedz
@CamusVevo: myślą tak samo jak ty dlatego w Niemczech i w PL prąd jest z węgla a w takich warunkach elektryk (CO2) zwraca się po 150kkm gdzie przeciętny Polak robi 8kkm rocznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pożyjemy zobaczymy w 2035r co komuchy odpierdzielą
  • Odpowiedz
Przecież przez 12 lat to pełną infrastrukturę ładowania, serwisów i wszystkiego idzie zrobić.

@bartez_94: Tylko mamy PIS, który przez 8 lat #!$%@? zrobił. Mamy recesje, inflacje, Polacy biednieją z dnia na dzień. Już widzę jak w 12 lat przygotują infrastrukturę energetyczną od A do Z dla elektryków. Prąd na kartki będzie
  • Odpowiedz
@Jamniki2

@dzem_z_rzodkiewki 12 lat to jest nic? 12 lat temu pobierałeś gre 2 GB przez cały dzień xD

Zależy od zasobności portfela, takie łącze 1Mb/s kosztowało około 135 zł, nie mało jak na te czasy. Jak ktoś chciał zaszaleć z 2Mb/s to już musiał wyłożyć ~170 zł co miesiąc

@CamusVevo jaki będzie efekt przejścia państw UE na wyłącznie elektryczne samochody osobowe, skoro te 27 państw łącznie i tak odpowiada
  • Odpowiedz
@JanTadeusz: ale powiedz proszę dlaczego ktoś miałby mnie uwiązać do mojego powiatu?
Żeby ze mnie drzeć łacha na jakichś spotkaniach masonerii? Nie widzę żadnego sensownego powodu.
  • Odpowiedz
Przecież przez 12 lat to pełną infrastrukturę ładowania, serwisów i wszystkiego idzie zrobić.

@bartez_94: Przez 12 lat mamy te same dziury na ulicach. Z jednej strony kupa czasu ale z drugiej jak zobaczysz ile przeciętna inwestycja trwa to już nie jest tak kolorowo. Remont jednej z ulic przy której mieszkam zaczął się przed covidem. Musieliby zacząć teraz w całym kraju żeby się wyrobić na czas
  • Odpowiedz
@Tymajster hmm
bo ty myślisz jako jednostka i patrzysz na siebie przez taki pryzmat.
pozwolisz że zadam ci pytanie w ramach odpowiedzi.
dlaczego chłopi w średniowieczu w systemie feudalnym byli uwiązani do ziemi?
jaki był tego cel, czemu istniał taki system? żeby smaic się z nich na spotkaniach masonerii?
  • Odpowiedz
@PiotrFr ale ja proszę o posiadanie RIGCZu i nie porównywać polskiego bantustanu do kraju z 56 (słownie- pięćdziesięcioma #!$%@? sześcioma xD) reaktorami atomowymi. W Polsce Bełchatów robi co może ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz