Wpis z mikrobloga

@banas921: wypisz wymaluj pół mojej rodzinki xD
@Blomex: będzie jeszcze gorzej. Cyfrowa waluta, dochód gwarantowany, pieniądze z terminem ważności i brak gotówki. Dzisiaj to szurska teoria, ale grunt pod jej spełnienie jest już odpowiednio przygotowany. Jeszcze jeden kryzysik, hiperinflacja a potem zrobi się legiony niewolników którzy dobrze będą wiedzieć na kogo zagłosować.
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Uważam, że twoje spostrzeżenia są bardzo powierzchowne i bardzo nakierowane na twoją personalną perspektywę (pewne aspekty mogą dotyczyć jedynie twojej grupy wiekowej lub wąskiego położenia geograficznego, przez co uważasz, że coś się zmienia, co po części jest prawdą, ale tez twoja perspektywa się zmienia wraz z wiekiem). Ale napisałeś w tekście, że te punkty to spostrzeżenia "wg. Ciebie", więc Ok.
  • Odpowiedz
@banas921: Wg mnie po to się pracuje żeby coś z życia mieć. Mam ten luksus że mogę czasem gdzieś polecieć, czy kupić coś związanego z hobby czasem. Generalnie warto rozwalać hajs na przyjemności i małe rzeczy. Fajnie gdzieś wyjść, coś zjeść, coś zobaczyć. Jednak jestem z gatunku skąpców.
  • Odpowiedz
Ludzie nie mogą zbudować oszczędności bo przy zarobkach 3-5k

@its_over_for_chlop: No to niech ludzie naucza sie normalnie zarabiac. Jak beda mieli 30-50k to sie dowiedza, ze to tez nie jest majatek, zwlaszcza jak chcesz kupic wieksze mieszkanie w najwiekszych miastach albo budowac dom na obrzezach (i nikt ci oczywiscie nie pomaga ani nie masz zadnej dzialki po dziadku).

Konsumpcjonizm potężny: przyszło kilka młodszych osób po studiach do pracy w IT
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Co do 1 pkt w zaletach to się nie zgodzę, sensowną pracę dalej jest ciężko dostać jak ktoś nie ma dobrych kwalifikacji, umiejętności lub znajomości, łatwo dostać za to robotę której nikt nie chce za kiepską kasę
  • Odpowiedz
@majkel88: Właśnie do tego zmierzam. Ludzie zarabiajacy 30-50k są uważani za bogaczy na poziomie Bezosa, ale zarabiając więcej wydajesz dużo więcej.
@drylu09 mam wypaczone stanowisko dotyczące raczej korpo i IT
@majkel88 co z tego ze oszczędzałem od początku studiów, jak w sumie teraz z jednej wypłaty odłożę więcej niż wtedy w pol roku?
  • Odpowiedz
Niemal 10h tygodniowo zaoszczędzone na dojazdy i możliwość przeznaczenia większej ilości czasu na hobby.

@its_over_for_chlop: praca zdalna = więcej czasu na sen ( ͡° ͜ʖ ͡°) To mówi każdy znajomy który pracował zdalnie w czasie pandemii, i pracuje obecnie hybrydowo. Nie trzeba się po prostu zrywać wcześnie i szykować do wyjścia. Ale jeśli ktoś przeznacza ten czas na hobby to spoko, szacun
  • Odpowiedz