@MagikTWD: ostatnio ogarnąłem że po aktualizacji, stare sterowniki o AMD się nie kasują z dysku. Takze manualnie musiałem usunąć 55 GB starych sterowników xd
@MagikTWD: powiem ci tak, też się nad tym pociłem jakiś czas i na ostatnich promocjach w ME w końcu podjąłem decyzję. Gdyby 4080 w sensownej wersji było w tej cenie, to bym wziął nVidie. Niestety sensowne wersje 4080 były ponad pół tysiąca droższe. Albo nawet i więcej bo tu mi koniec końców wyjdzie 5400 bo jeszcze rata gratis. ME sensowne wersje 4080 schowało za innym kodem promocyjnym żeby się nie
@MagikTWD: ja podobnie, ale chyba pickne jednak 7900xtx. Nvidia meh, nie dość, że drogie to sterowniki tak samo r-------e, a amd ma przynajmniej pod linuxa spoko stery i pod winde ostatnio lepiej.
@MagikTWD: jeszcze nie wiem, zamówiłem wczoraj i czekam na premierę 7800x3d żeby złożyć peceta. Obczaj sobie recenzje na techpowerup. Ma rewelacyjne chłodzenie i duży potencjał OC.
@MagikTWD: Karta kartą, ale sterowniki takie se. Zawsze jak skorzystam z ich opcji wydajności to po jakimś czasie wywala błąd i się restartuje do wartości domyślnych
@MagikTWD: miałem amd i nvidie na zmianę i nigdy nie było żadnych problemów ze sterownikami i to na pewno nie powinien być czynnik decydujący, ogólnie wybrałbym AMD
@open_or_die: Co to znaczy, że są lata świetlne? Co te sterowniki dają więcej niż poprawne wyświetlanie obrazu i generowanie zaawansowanej grafiki? Pewnie nic. Domyślam się, że używanie nowych kart graficznych od AMD czy od Nvidii jest równie bezproblematyczne (do "standardowych" zastosowań, tj. z pominięciem jakichś zaawansowanych obliczeń czy ML).
@MajsterOfWihajster samo to że karty AMD na linuksie są wspierane prosto z kernela daje im przewagę. NVIDIA obudziła się w tamtym roku i nawet wypuściła sterowniki open source dla swoich kart bo zaczęli odstawać jakością.
ja chcesz technikaliów które mogę popierdzielić i wyjść na debila to na reddicie jest kopalnia wiedzy na ten temat.
samo to że karty AMD na linuksie są wspierane prosto z kernela daje im przewagę.
@open_or_die: nie daje to żadnej przewagi z perspektywy zwykłego ziomka, który chce pooglądać filmiki w sieci bądź pograć w gierki. Faktem jest, że sterowniki obu firm są równie dobre do tych podstawowych, codziennych zastosowań.
Jak powiedział, tak zrobił. Tusk, to najwybitniejszy polityk tysiąclecia. Nie zapraszam do dyskusji. 90 procent wykopu w pełni się z tym zgadza (ง͠°͟ل͜͡°)ง Niech żyja silna, wielka i bezpieczna polska! (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
Ciekawe w sumie skąd się wzięlo przekonanie polskich kiboli o tym że Litwa to nasz wróg i trzeba z nimi jechać... przecież obecnie to nasz sojusznik w NATO, państwo baltyckie, wspolna historia itp. #mecz
#pcmasterrace #kartygraficzne
Która karte kupic
źródło: Screenshot_2023-04-02-09-38-53-45_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6
PobierzZ tego, co wyczytałem, to sterowniki obu firm powinny być na podobnym poziomie.
Jeśli tylko grasz i nie chcesz próbować Ray Tracing, oraz nie przeszkadza ci głośniejsza karta żrąca więcej prądu, lub chcesz zaoszczędzić monet, to
@MagikTWD: INNO3D 4090 wychodził za 7400 w ratach 0 w tej promocji w ME, ale już wykupili. Kilka godzin był dostępny.
za czasów hd7850 faktycznie AMD posysało na linuksie :D
NVIDIA obudziła się w tamtym roku i nawet wypuściła sterowniki open source dla swoich kart bo zaczęli odstawać jakością.
ja chcesz technikaliów które mogę popierdzielić i wyjść na debila to na reddicie jest kopalnia wiedzy na ten temat.
@open_or_die: nie daje to żadnej przewagi z perspektywy zwykłego ziomka, który chce pooglądać filmiki w sieci bądź pograć w gierki. Faktem jest, że sterowniki obu firm są równie dobre do tych podstawowych, codziennych zastosowań.