Wpis z mikrobloga

Czy ktoś ma taką wiedzę i może mi powiedzieć, czy ja jestem głupia czy moja klientka? XD
Jestem vatowcem, wykonywałam usługę dla kobiety na ryczałcie. Uparła się, że co ja robię, że po co jej wystawiłam fakturę z VATem, przecież ona jest na ryczałcie i mam jej wystawić fakturę bez VAT, czyli równe 2000zł, a nie 2000zł netto + vat

Powiedziałam jej, że wg mojej wiedzy jako vatowiec nie mogę jej wystawić faktury bez vat, a ona się ze mną kłóci, że tak i że co ja odwalam xD
#vat #przedsiebiorstwo #firma #dzialalnoscgospodarcza #dg #biznes
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slabyslabek: rozmawiamy o legalnych interesach( ͡° ͜ʖ ͡°)
W tej samej branży mogą działać legalnie firmy z VAT lub bez VAT. W zależności od tego komu świadczysz usługi jesteś bardziej lub mniej konkurencyjny. Jeśli taka firma nie przekroczy progu rocznego przychodu 200k to jej działalność jest legalna.
  • Odpowiedz
po prostu sytuacja opisana przez opke mnie rozbawiła XD. Że druga kobieta, wykształcona z działalnością tak nie ogarnia XD

@slabyslabek: a mnie nie rozbawiła bo wiem że zdarzają się takie nieporozumienia. I wynikają one z pewnych niedomówień z pogranicza wyłudzenia. Baby się nie dogadały i tyle.
Kupując usługę nie wiem jaką ktoś ma konstrukcję prawną swojej działalności, nie interesuje mnie to. Interesuje mnie natomiast cena końcowa usługi razem z vatem
  • Odpowiedz