Wpis z mikrobloga

Czy ktoś ma taką wiedzę i może mi powiedzieć, czy ja jestem głupia czy moja klientka? XD
Jestem vatowcem, wykonywałam usługę dla kobiety na ryczałcie. Uparła się, że co ja robię, że po co jej wystawiłam fakturę z VATem, przecież ona jest na ryczałcie i mam jej wystawić fakturę bez VAT, czyli równe 2000zł, a nie 2000zł netto + vat

Powiedziałam jej, że wg mojej wiedzy jako vatowiec nie mogę jej wystawić faktury bez vat, a ona się ze mną kłóci, że tak i że co ja odwalam xD
#vat #przedsiebiorstwo #firma #dzialalnoscgospodarcza #dg #biznes
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlody_czyzyk23 ja się nie znam, ale wydaje mi się, że masz racje, Ty jako vatowiec wystawiasz z VAT i Cię to g---o obchodzi, że ona sobie tego VATu na ryczałcie nigdzie nie odliczy
  • Odpowiedz
@cherrz:

g---o obchodzi, że ona sobie tego VATu na ryczałcie nigdzie nie odliczy

jedno z drugim nie ma wspólnego
@mlody_czyzyk23 Masz wystawic z VATem, spór może być o to czy wystawić 2000 netto + VAT czy 2000 brutto juz z VATem
  • Odpowiedz
@sphinxxx: dzięki! po prostu babka ma chyba kwas, że miała kwotę za usługę 2000zł, tylko że ja jako firma zawsze operuję kwotami netto (i z tego co zauważyłam przez 4 lata, wszystkie inne firmy także) i teraz jest zdziwiona tym vatem i ciężko jej to przetłumaczyć... w dodatku to Pani psycholog xD
  • Odpowiedz
@mlody_czyzyk23: przecież dla ciebie vat to nie dochód więc dlaczego masz być stratna na usłudze? niech się wariatka zorientuje w jakim kraju żyje bo to pewnie jedna z tych co "podatków nie płaci"
  • Odpowiedz
@bruuh:

przecież dla ciebie vat to nie dochód więc dlaczego masz być stratna na usłudze

No nie do końca. Przedstawiając ofertę komuś zawsze podajemy cene brutto, chyba że mamy pewność że oferta jest skierowana tylko do firm, wtedy możemy netto. Należy na to uważać. @mlody_czyzyk23
  • Odpowiedz
@mlody_czyzyk23: według prawa klient powienien dostać cenę za usługę brutto. Jak jej podałaś na początku 2000 zł, a teraz wyskakujesz, że przecież jeszcze vat do tego, to trochę januszerka. Między firmami można podawać ceny netto, ale musi być zaznaczone, że to netto. Nie możesz sobie napisać po prostu 2000 i "domysl się, że to netto" bo dla klienta cena powinna być zawsze brutto.
  • Odpowiedz