Wpis z mikrobloga

reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key
Dostaje taki bład. Miałem dysk z Linuxem i po jakimś czasie podłączułem do komputera inny dysk z Windowsem w celu sprawdzenia czy działa. Dysk działal no i wylaczylem koputer. Nastepnie podlaczyłem dysk z linuxem i uruchomił sie ale z jakims bledem(bylo to jakis czas temu wiec nie pamietam) wiec postanowilem zainstalowac ponownie. Nie pamietam czy instalacja zatrzymala sie ale od tamtej pory dostaje blad ktory napisalem powyzej. W BIOSie dysku jakby nie bylo. Macie jakis sposob?
#windows #linux #it #komputery #informatyka
  • 18
@fervi: dysk dziala bo sprawdzalem na starym kompie i slychac ze pracuje. Niestety cos ze starym komputerem nie tak bo monitor jest jakby w stanie uspienia ale to juz z komputerem problem
@fervi: no wlasnie nie wiem. Slychac ze dziala tak jak ten dzialajacy ale mam czarny ekran bo mam cos z komputerem( monitor jest caly czas w stanie uspienia i nic sie nie dzieje) dlatego podlaczylem dysk do innego komputera. No nic musze sprawdzic u kogos innego jak to jest
@fervi: dzialalem na 2 dysku ktory mi dzialal i zaczal wolno pracowac i sie zresetowal. Po resecie naprawialo partycje E i trwalo to okolo 3 godzin. Po tym czasie komputer sie zresetowal i wyskoczyl mi ten sam blad i bios nie widzi dysku. Patrzylem na innym kompie i to samo. Da rade odzyskac rzeczy z innych partycji nawet jesli dysk juz umar?
@minor983: Jeśli umar całkowicie to naprawa jest nieopłacalna, bo pewnie z 1-2k kafle wydasz.

Jeśli da się z niego odczytywać dane na jakimś kompie czy coś i nie martwisz się, że deadnie do końca, to polecam zrobić pełną kopię dd rescue (w sensie używałem tego do płyt porysowanych xD), w razie jeśli dysk np. restartuje się, ale działa, to on wznawia pracę.

Jeśli oczywiście jest widziany w komputerze. Jeśli nie jest,
@minor983: W mojej opinii jak masz opcję to przez USB. Wtedy odpalasz kompa itd.

sudo dmesg -w

Podpinasz po USB i wrzucasz tutaj co się pojawia. Wtedy dowiemy się czy:
- W ogóle system wykrywa podpięcie tego dysku
- Jakie są błędy jeśli coś wykrywa

i różne takie. Oczywiście o ile masz taką opcję
@fervi: czekaj bo tez chyba zle mnie zrozumiales. Ten dysk ktory mi sie dzisiaj zepsul to byl na windowsie. Tez w ten sam sposob go sprawdze? Bo sudo to do linuxa chyba
@minor983: Tak, sprawdzisz.

Nie musisz mieć adaptera, ale moim zdaniem najlepiej, bo możesz podpiąć dysk i się dowiedzieć od razu jakie są błędy, a nie przepatrywać logi. Ale możesz wrzucić, to w wolnej chwili sprawdzę

Czyli odpalasz system z dysku A, i patrzysz czy coś w ogóle wykryje z dysku B