Wpis z mikrobloga

250 930 + 11 + 11 + 39 = 250 991

Był tydzień rege, a dziś miało być poważne testowanie, niestety.
Dziś były dwa testy FTP xD i chyba żaden nie był poważny. Pierwszy skończył się napadem astmy i zdecydowanie poniżej oczekiwań. Drugi, po pożyczeniu od żony leków na astmę, zgodnie z przewidywaniami. Z racji tego, że do testu nie podchodziłem na świeżo to dodałem sobie 5 W :)
Muszę iść w końcu do lekarza, te moje wahania formy chyba tłumaczy astma wysiłkowa. Na co dzień i podczas lekkich treningów, w ogóle się nie objawia, a czasem podczas maksymalnych wysiłków zaczynam kaszleć i strasznie pieką mnie oskrzela.
Plus zaległe poniedziałkowe interwały.

#stacjonarnyrownik #szosa #teambaza

Skrypt
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Poemat:
Trochę o tym czytałem, zarzuty wobec Marit Bjoergen były bezzasadne. Nie da się poszerzyć oskrzeli powyżej fizjologicznego rozmiaru ( ͡° ͜ʖ ͡°) Więc sterydy wziewne nie są traktowane jako doping, w badaniach też wyszło, że u zdrowych ludzi w ogóle nie działają. Z to u astmatyków, po wysiłku pojemność płuc spada o ponad 30%. Zresztą taki jest test, robią Ci spirometrie, przed wysiłkiem i po
  • Odpowiedz
Więc sterydy wziewne nie są traktowane jako doping

@i-marszi: Czyżby?

Inhaled salbutamol: maximum 1600 micrograms over 24 hours in divided doses not to exceed 600 micrograms over 8 hours starting from any dose

Inhaled formoterol: maximum delivered dose of 54 micrograms over
  • Odpowiedz
  • 0
Inhaled salbutamol: maximum 1600 micrograms over 24 hours in divided doses not to exceed 600 micrograms over 8 hours starting from any dose

@Poemat:

No to jest 16 dawek w ciągu 24 godzin ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chodziło mi, że dawki terapeutyczne, nie są uznawane za doping, a nawet dawki powyżej medycznych, nie wykazują działania dopingującego (przynajmniej w sportach wytrzymałościowych, bo w sprintach chyba zwiększa maksymalną
  • Odpowiedz
@i-marszi: Oj znowu pokazujesz, że jednak tylko coś tam słyszałeś gdzieś jeśli chodzi o temat dopingu w sporcie. Jak kiedyś w słoneczny weekend wpadniesz na ciastko do mojej Pani Ewy w Lesznie i się spotkamy to możemy o tym porozmawiać ;)
  • Odpowiedz
@i-marszi: https://www.youtube.com/watch?v=_QNPfLZ7LiE
Tam w 4 minucie jest mowa o tym, że salbutamol zwiększa pojemnośc płuc o 7-8%. Ja wiem, że pojemność płuc to nie wszystko, ale 326+8%=352 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Gdzieś jeszcze słyszałem stwierdzenie, że jak weźmiesz dwóch bliźniaków z identycznymi osiągami i jednemu dasz inhalator to każdy wie, który
  • Odpowiedz
@i-marszi: mam astmę oskrzelową i napadowo pomaga mi salbutamol. Na spirometrii z próbą rozkurczową pojemność płuc mi wzrosła chyba z 7.9 do 8l na ventolinie, jednak nie zauważyłem poprawy wydolności.
W chłodne dni polecam spokojną rozgrzewkę, a w lecie nie zaczynać jazdy od podjazdów i będzie dobrze.
  • Odpowiedz
  • 0
@churagan:
W tym filmie to mówi w zasadzie to, co ja, chyba, bo mój angielski jest raczej słaby i się wspomagam tłumaczami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niskie (terapeutyczne) dawki według dostępnych badań nie powodują wzrostu wydajności tlenowej u zdrowych osób, są kontrowersje czy pomaga przy wysiłkach beztlenowych. Mówi, że powiększa objętość płuc o te 8%, po czym dodaje, że osobiście się z tym nie zgadza. Mój
  • Odpowiedz
  • 0
Na spirometrii z próbą rozkurczową pojemność płuc mi wzrosła chyba z 7.9 do 8l na ventolinie

@jarnunvosk:
To był test przed i po wysiłku? Z tego, co wiem, to przy astmie wysiłkowej pojemność płuc potrafi spaść o 30% przy maksymalnym wysiłku. Jak się stosuje odpowiednie leki, to nie ma tego spadku.
  • Odpowiedz
  • 0
@jarnunvosk:
Powinni Ci zrobić spirometrię, wsadzić na bieżnię do wyczerpania i wtedy zbadać pojemność płuc. Ja normalnie nie mam prblemu, jak ćwiczę z Z2 to też nie. Jednak przy takich wysiłkach jak test rampy do wyczerpania mam atak astmy. Kaszlę, świszczy mi w oskrzelach, no i wydajność mi spada.
  • Odpowiedz
@i-marszi: ja dostaję duszności jak:
- ruszę z domu i polecę na górkę, nawet spokojnie
- pojadę na zimnym bez dobrej rozgrzewki
- zrobię podjazd gdzie mi wywali 200HR+
Wniosek: robić dłuższe rozgrzewki, czasami wziąć salbutamol. Trenuje też snowboard alpejski i o dziwo nie mam tam wielkiego problemu, mimo że to jest typowo wytrzymałość siłowa/beztlen na ostrym powietrzu.
  • Odpowiedz