Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #wordpress

Załóżmy, że mam stronę na Wordpressie. I do niej muszę zrobić rejestrację. Tzn. kilka osób będzie się rejestrowało (potwierdzenie na emaila), potem będzie mogło się zalogować i wypełnić jakieś różne pola tekstowe i wgrać jakiś plik. To ma potem trafić do bazy czy gdzieś, żebym mógł to przeglądać. A userzy mogli bez problemu się logować/wylogowyać i edytować dane. Potem zamykam rejestrację.

W czym to zrobić, żeby było:

- szybko (wychodzi, że w jeden dzień będzie musiało być zrobione),

- na pewno działało,

- w miarę bezpiecznie,

- jakoś wyglądało.

Najlepszy byłby jakiś plugin na Wordpressa, ale nic dobrego nie znalazłem. Przyglądałem się ankietom z Google Docs, ale tam nie ma rejestracji (tylko samo wypełnianie bez możliwości późniejszej edycji.

Nie chcę babrać się w PHP+czystym MySQL, bo potem nikt nie wie o co chodziło w kodzie, a też zajmuje trochę czasu pisanie tego. Może jakiś framework, biblioteka, gotowiec etc?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ufos: Ale to ma być rejestracja nie użytkowników bloga tylko np. na jakieś wydarzenie / rezerwację. Taka lipa trochę mieszać to wszystko razem.
  • Odpowiedz
@ufos: O ile jest możliwość rejestracji (a nie tylko wysłania danych), to chyba tak. Tylko akurat ta jest chyba trochę stara (nawet usunięta z repozytorium oficjalnego).

edit:

Boję się, że mogą być z nią problemy. A to troszkę poważna sprawa i jakby coś poszło nie tak, to nie byłoby fajnie.
  • Odpowiedz
@ufos: Właśnie jest masa (typu contact form), ale bez edycji. Chciałem, żebyście mnie nakierowali czy nie ma lepszego rozwiązania. Ale jak tak, to szukam wtyczek.
  • Odpowiedz
@DOgi: Ale jak potem mi zrobią SQL injection czy po prostu coś nie zadziała, to będę miał problem. Dlatego chciałem coś gotowego (zwłaszcza, że potem mogą to dostać to inne osoby do administracji).
  • Odpowiedz
@mk321: wtyczka typu access manager, dodajesz nową rolę. Nowi użytkownicy podczas rejestracji dostają defaultowo tą rolę i masz załatwiony problem sqlinjection ktorego się tak boisz, a uzytkownicy sie nie mieszaja. Dalej prosty formularz sprawdzajacy czy juz uzytkownik dane pola wypelnil, jak nie to calkiem pusty form sie wyswietla jak tak to nie pusty a z tymi danymi. UPDATE po nacisnieciu wyslij, jak i tu sie boisz sqlinjection to escapuj specialchary...
  • Odpowiedz