Wpis z mikrobloga

Pierogi ruskie, czy tam ukraińskie, nazywajcie je jak chcecie. Pro tip: farsz poporcjujcie wcześniej na kulki i odłóżcie na talerzu, najlepiej za pomocą dziecka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sprawnie i zwinnie się lepi wtedy pierogi.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 250ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- usmażona na maśle cebula
- łyżeczka miękkiego masła
- łyżeczka soli

Zapraszam na tag ze smacznymi obrazkami: #arinkaofood

#gotujzwykopem #chwalesie #foodporn #jedzzwykopem
Pobierz arinkao - Pierogi ruskie, czy tam ukraińskie, nazywajcie je jak chcecie. Pro tip: far...
źródło: 20230210_173943
  • 25
@darino: To są jakieś kołtuny na filmie, nie pierogi ruskie ;) Zrobiłam tradycyjnie ze szklanką i wałkiem. Cieńsze ciasto niż babcia, pomysł na kulki wzięłam od Dorotki i nie paprałam się z łyżką w farszu. Jeśli zrobisz za dużo farszu, kulki zamrażasz i masz potem gotowy, poporcjowany farsz. Właśnie nie wiem czy jutro dorobić ciasto czy zamrozić kulki.
Pobierz arinkao - @darino: To są jakieś kołtuny na filmie, nie pierogi ruskie ;) Zrobiłam tra...
źródło: kulki
@arinkao nie wiem po co ktoś wymyślił cebulę w farszu(a w ogóle pierwszy raz słyszę o cebuli w cieście), który byłby idealny bez tego, a tak zostają mi wyłącznie pierogi domowe bezcebulowe