Wpis z mikrobloga

Mirasy, co z tą ścianką? Burzyć? Ostatnio fachowiec zwrócił uwagę, że TV będzie niewygodnie oglądać z sofy narożnej, a jeśli chciałbym sobie np. jeździć na trenażerze przed tym TV, to nie ma miejsca. Jak to jest, że w normalnym mieszkaniu jest dużo miejsca na TV i dużo przestrzeni przed TV, a tu przed sofą nawet stolik kawowy nie wejdzie. Jeden fachowiec sugeruje pociągnąć ściankę do końca i odgrodzić totalnie aneks, drugi wydzielić dodatkowy pokój (możemy wynajmować na pokoje), jeszcze inny zburzyć ściankę, ale brak pomysłu na ustawienie mebli. To mnie blokuje i nie zacznę remontu, dopóki na 100% nie znajdę sensownego rozwiązania. Łazienka też wszystko upchane przez ten komin.

Może macie jakieś pomysły? Wrzucam zdjęcie z dokładnymi wymiarami.

Żałuję tego zakupu, ale coś z tym trzeba dalej robić.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem
SendMeAnAngel - Mirasy, co z tą ścianką? Burzyć? Ostatnio fachowiec zwrócił uwagę, że...

źródło: comment_1673797014E2bFT2c6wuQmenWX76TVji.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel:
Opcja 1.
Zrób po "amerykańsku" czyli bez ścianki, sofa tyłem do aneksu, TV na ścianie o góry rusunku
Opcja 2.
Sofa i TV jak wyżej ale ściankę obróć w prawo o 90 stopni i zrównaj z tą pionową uzyskując dużą powierzchnię do zagospodarowania np. fajnymi szafkami itp.
Opcja 3. tę ściankę przedłużasz lub zastępujesz np. mlecznymi szybami na prowadnicach i możesz sobie odcinać aneks od salonu lub je skladać
YogiYogi - @SendMeAnAngel: 
Opcja 1.
Zrób po "amerykańsku" czyli bez ścianki, sofa ...

źródło: comment_1673798258V00DQvHREPatUYEjMYcnQm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Ale Ty chcesz tam mieszkać, czy to mieszkanie wynajmować, bo wiele zależy od Twoich preferencji, a wynajmujący i tak weźmie to co dostanie.
Jeśli wymiary na rysunku są zachowane, to miałbyś problem z pociągnięciem dalej tej ścianki, bo widać, że zahaczyłaby ona o okno. Ale oczywiście możesz to okno zwęzić. Ja sam wolałbym osobną kuchnię niż aneks kuchenny, ale wiem, że jest w mniejszości, więc tą ściankę można, by
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: a generalnie to bym zaczął od narysowania/wycięcia mebli w odpowiedniej skali i umiejscowienie na planie żeby zobaczyć jak to ze sobą współgra bo np. ta łazienka to tak dziwnie się prezentuje - otwierasz drzwi prosto na sedes...
Proponuję w górnym prawym narożniku suszarkę z pralką w słupku, kibel w prawy dolny narożnik przenieść (rozważ jakąś ściankę lub niepełną ściankę żeby go zasłonić trochę od wejścia, umywalke tam gdzie kibel
  • Odpowiedz
Zrób po "amerykańsku" czyli bez ścianki, sofa tyłem do aneksu, TV na ścianie o góry rusunku

@YogiYogi: Wydaje się to najlepszą opcją i wtedy ścianka nie ogranicza adaptacji pomieszczenia.

Sofa i TV jak wyżej ale ściankę obróć w prawo o 90 stopni i zrównaj z tą pionową uzyskując dużą powierzchnię do zagospodarowania np. fajnymi szafkami
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: przecież układ idealny - okna na 2 strony, korytarz na środku.
Ja bym rozważył zamurowanie wejścia do kuchni z korytarza, pociągnął trochę dalej ściankę która jest między salonem i zostawił szerokie wejście od strony okien. W miejscu wejścia z korytarza zyskujesz przestrzeń na szafę w korytarzu i zabudowę kuchni.
  • Odpowiedz