Wpis z mikrobloga

@Kryspin013: nie dość, że państwo rucha mnie w dupę ns każdym kroku to znajdą się tacy co by zabierali prawo głosu XD a typ pewnie sam nazywa się wolnościowcem, jak to konfa.

A w przyszłych wyborach PiS nie zdobędzie większości ale będzie rząd koalicyjny PiS + Konfederacja. Róbcie screeny (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Obywatel ma prawa i obowiązki. Przykład imby jaka się odbyła przy okazji informacji o szkoleniach wojskowych pokazuje że mamy problem z połączeniem tych dwóch pojęć.

Czynne prawo głosu jak najbardziej powinno być powiązane z byciem w rezerwie (wraz z możliwością dobrowolnego zrzeczenia się tego przywileju) i płaceniem podatków NETTO (emigranci out, emeryci out, żyjący z socjalu out).
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Obywatel ma prawa i obowiązki. Przykład imby jaka się odbyła przy okazji informacji o szkoleniach wojskowych pokazuje że mamy problem z połączeniem tych dwóch pojęć.

@Fearaneruial: chyba raczej twojego kompletnego niezrozumienia tematu
  • Odpowiedz
a jak go zapytałem o przykład, że skoro jest takie świetne rozwiązanie to wśród wszystkich państw na świecie powinien znaleźć chociaż jedno, które to wprowadziło z sukcesem. Jaką dostałem odpowiedź? Ofc SPISEK XD

@Kryspin013: W gruncie rzeczy kiedyś tak to działało, że głosować mogli tylko mężczyźni, ale można też było powołać ich do wojska.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: W gruncie rzeczy kiedyś tak to działało, że głosować mogli tylko mężczyźni, ale można też było powołać ich do wojska.

@GienekZFabrykiOkienek: w gruncie rzeczy to równie dobrze możesz napisać, że kiedyś kobiety nie mogły się uczyć na uniwersytetach - tylko co to zmienia? Chyba chcemy, żeby świat szedł do przodu a nie się cofał, nie?
  • Odpowiedz
nie dość, że państwo rucha mnie w dupę ns każdym kroku to znajdą się tacy co by zabierali prawo głosu XD a typ pewnie sam nazywa się wolnościowcem, jak to konfa

@syn_octave: Ja akurat jestem wolnościowcem (od wolności, nie od wolno latających gwoździ w mózgu) a uważam, że koncepcja jakiś sens ma. Jeżeli społeczeństwo potrzebuje żołnierzy to musi im IMO albo zapłacić albo dać jakieś przywileje tak, aby znaleźli się
  • Odpowiedz
w gruncie rzeczy to równie dobrze możesz napisać, że kiedyś kobiety nie mogły się uczyć na uniwersytetach - tylko co to zmienia? Chyba chcemy, żeby świat szedł do przodu a nie się cofał, nie?

@Kryspin013: A co uniwersytet ma wspólnego ze służbą w armii? Pytasz czy taki system kiedyś istniał więc ci odpowiadam że zasadniczo owszem, mniej więcej istniał. Aż się zastanawiam, czy Szwajcaria tak długo nie zwlekała z nadaniem
  • Odpowiedz
Dosłownie cały wybór polityczny chcesz przerzucić na trepów. Ciekawe czy byś tak samo myślał jakby nasze państwo było agresorem a partia odbierała, by ci prawo głosu (a w zasadzie wszystkim prawo głosu) i tylko wojo by je miało xD

@Kryspin013: Nie trepów - rezerwistów. A w kwestii agresji - wojnę w Rosji najbardziej popierają stare baby które nic na niej nie ryzykują. Gdyby prawo głosu mieli tylko ci, którzy mogą
  • Odpowiedz