Wpis z mikrobloga

@Kryspin013: nie dość, że państwo rucha mnie w dupę ns każdym kroku to znajdą się tacy co by zabierali prawo głosu XD a typ pewnie sam nazywa się wolnościowcem, jak to konfa.

A w przyszłych wyborach PiS nie zdobędzie większości ale będzie rząd koalicyjny PiS + Konfederacja. Róbcie screeny (σ ͜ʖσ)
swoją drogą typ wymyślił sobie, że głosowanie za pieniądze było by świetnym rozwiązaniem xD

@Kryspin013:
A PIS na to: Potrzymaj mi piwo ...
I cyk - dodatek wyborczy dla seniorów i rolników ¯\_(ツ)_/¯
@Kryspin013: Obywatel ma prawa i obowiązki. Przykład imby jaka się odbyła przy okazji informacji o szkoleniach wojskowych pokazuje że mamy problem z połączeniem tych dwóch pojęć.

Czynne prawo głosu jak najbardziej powinno być powiązane z byciem w rezerwie (wraz z możliwością dobrowolnego zrzeczenia się tego przywileju) i płaceniem podatków NETTO (emigranci out, emeryci out, żyjący z socjalu out).
a jak go zapytałem o przykład, że skoro jest takie świetne rozwiązanie to wśród wszystkich państw na świecie powinien znaleźć chociaż jedno, które to wprowadziło z sukcesem. Jaką dostałem odpowiedź? Ofc SPISEK XD

@Kryspin013: W gruncie rzeczy kiedyś tak to działało, że głosować mogli tylko mężczyźni, ale można też było powołać ich do wojska.
@Kryspin013: W gruncie rzeczy kiedyś tak to działało, że głosować mogli tylko mężczyźni, ale można też było powołać ich do wojska.

@GienekZFabrykiOkienek: w gruncie rzeczy to równie dobrze możesz napisać, że kiedyś kobiety nie mogły się uczyć na uniwersytetach - tylko co to zmienia? Chyba chcemy, żeby świat szedł do przodu a nie się cofał, nie?
nie dość, że państwo rucha mnie w dupę ns każdym kroku to znajdą się tacy co by zabierali prawo głosu XD a typ pewnie sam nazywa się wolnościowcem, jak to konfa

@syn_octave: Ja akurat jestem wolnościowcem (od wolności, nie od wolno latających gwoździ w mózgu) a uważam, że koncepcja jakiś sens ma. Jeżeli społeczeństwo potrzebuje żołnierzy to musi im IMO albo zapłacić albo dać jakieś przywileje tak, aby znaleźli się ochotnicy.
w gruncie rzeczy to równie dobrze możesz napisać, że kiedyś kobiety nie mogły się uczyć na uniwersytetach - tylko co to zmienia? Chyba chcemy, żeby świat szedł do przodu a nie się cofał, nie?

@Kryspin013: A co uniwersytet ma wspólnego ze służbą w armii? Pytasz czy taki system kiedyś istniał więc ci odpowiadam że zasadniczo owszem, mniej więcej istniał. Aż się zastanawiam, czy Szwajcaria tak długo nie zwlekała z nadaniem kobietom
Jeżeli społeczeństwo potrzebuje żołnierzy to musi im IMO albo zapłacić albo dać jakieś przywileje tak, aby znaleźli się ochotnicy.

@GienekZFabrykiOkienek: Dokładnie, w kontekście ostatniej ustawy nie masz ani jedno ani drugiego.

Druga sprawa to odbieranie swobód obywatelskich i dawani tego jako przywileje żołnierzom to też jest gwóźdź w mózgu. Dosłownie cały wybór polityczny chcesz przerzucić na trepów. Ciekawe czy byś tak samo myślał jakby nasze państwo było agresorem a partia odbierała,
@Kryspin013: A co uniwersytet ma wspólnego ze służbą w armii? Pytasz czy taki system kiedyś istniał więc ci odpowiadam że zasadniczo owszem, mniej więcej istniał. Aż się zastanawiam, czy Szwajcaria tak długo nie zwlekała z nadaniem kobietom praw wyborczych właśnie w związku z organizacją swojej armii i zrozumieniem, że obowiązki obywatela łączą się z przywilejami.

@GienekZFabrykiOkienek: Nie, nie pytałem czy kiedyś istniał. Przeczytaj dyskusję ze zrozumieniem zanim się do niej
Dosłownie cały wybór polityczny chcesz przerzucić na trepów. Ciekawe czy byś tak samo myślał jakby nasze państwo było agresorem a partia odbierała, by ci prawo głosu (a w zasadzie wszystkim prawo głosu) i tylko wojo by je miało xD

@Kryspin013: Nie trepów - rezerwistów. A w kwestii agresji - wojnę w Rosji najbardziej popierają stare baby które nic na niej nie ryzykują. Gdyby prawo głosu mieli tylko ci, którzy mogą zostać
@Kryspin013: Nie trepów - rezerwistów. A w kwestii agresji - wojnę w Rosji najbardziej popierają stare baby które nic na niej nie ryzykują. Gdyby prawo głosu mieli tylko ci, którzy mogą zostać zmobilizowani to obstawiam, że poparcie byłoby niższe ( ͡º ͜ʖ͡º)

@GienekZFabrykiOkienek: No dobra to teraz konkrety. Dlaczego prawa głosu mają mieć trepy czy tam rezerwiści "bo uga buga obrona ojczyzny" a nie np
No dobra to teraz konkrety. Dlaczego prawa głosu mają mieć trepy czy tam rezerwiści "bo uga buga obrona ojczyzny" a nie np ludzie wykształceni? Tylko dlatego "bo nic nie ryzykują"?

@Kryspin013: A jakie dodatkowe obowiązki wobec państwa mają ludzie wykształceni? Żadnych, wręcz więcej z państwa ciągną niż nie-wykształceni bo kształcili się przecież za darmo. A tekst "tylko dlatego bo nic nie ryzykują" skomentuję - xD Skoto to takie "tylko" to mam
Przecież to jest absurdalne i to na tylu poziomach, że nawet nie wiem czy mi się chce w dalszą dyskusję wdawać. Szczególnie jeśli dla ciebie służba dla aktualnej partii == patriotyzm z przywilejem głosowania. Np PiS zmusza cię do woja a potem zmusza cię do pilnowania miesięcznic smoleńskich a jak się nie zgadzasz to #!$%@?, nie możesz głosować XD

Teraz też by mógł a różnica jest taka, że teraz mógłbyś z więzienia
@syn_octave: Ja a priori zakładam sytuację, gdzie pobór jest jednak potrzebny - inaczej dyskusja jest bezcelowa.
I chodzi dokładnie o to, że nawet jeżeli pobór jest potrzebny to nie powinno się mobilizować ludzi, którzy tego nie chcą - ale oczywistym jest, że walczącym (bądź potencjalnie walczącym) trzeba to jakoś zrekompensować.

A co do PiSu - PiS jest jaki jest, ale nawet gdyby rządził nami sam Jezus Chrystus to wojna na Ukrainie
@Kryspin013: A jakie dodatkowe obowiązki wobec państwa mają ludzie wykształceni? Żadnych, wręcz więcej z państwa ciągną niż nie-wykształceni bo kształcili się przecież za darmo.

@GienekZFabrykiOkienek: Chociażby płacą znacznie większe podatki, a porównaniu do trepów to przynajmniej płacą na to państwo. Mało tego, jako poborowy twoje szkolenie też kosztuje i to nie mało. Ile realnie z tych szkolonych faktycznie coś z tego szkolenia będzie pamiętać za 10 lat? A patrząc jak
@Kryspin013: To ty chcesz przymusowej służby zamiast dobrowolnej w zamian za chociażby prawa wyborcze xD

@GienekZFabrykiOkienek: mordo to twoje gówno to też jest przymus tylko po prostu nie jesteś w stanie tego pojąć.

Chcesz zmusisz ludzi do łojenia na armie i twoje szkolenie a jednocześnie odebrać im prawa wyborcze za łojenie na tą armię.

Druga sprawa to nie po to jesteśmy w grupie na to by szkolić teraz każdego sebixa
ale oczywistym jest, że walczącym (bądź potencjalnie walczącym) trzeba to jakoś zrekompensować.

@GienekZFabrykiOkienek: tak ja się z tym zgadzam: np wcześniejszymi emeryturami, zwolnieniami z podatku, lepszą opieką medyczną, pierwszeństwem w opiece medycznej a nie #!$%@? podstawowymi prawami.

Może od razu zaszalejmy i zróbmy, że wszystkim się odbierze prawa człowieka i rozda się je trepom jako przywilej? Po co się ograniczać? Kto nie broni ojczyzny za PiS czy innych patałachów ten nie
Chociażby płacą znacznie większe podatki

@Kryspin013: Ile konkretnie? Sprawdź sobie jaki przeciętnie dochodowy płaci osoba z wyższym i osoba bez i daj znać jaka ci wyszła różnica miesięcznie. Uważasz, że tymi pieniędzmi nakłonisz kogokolwiek do pójścia w kamasze jak wybuchnie wojna? xD

. Ile realnie z tych szkolonych faktycznie coś z tego szkolenia będzie pamiętać za 10 lat? A patrząc jak szkolenia wyglądają i jaki budżet chcą na to przeznaczyć to
Nie wiem, moje doświadczenie z wojskiem to kilka udanych kampani w Hearts of Iron więc nie czuję się kompetentny żeby dyskutować techniki szkolenia ¯_(ツ)_/¯ Zakładam hipotetyczny scenariusz, że jest ono potrzebne.

@GienekZFabrykiOkienek: NO TO #!$%@?, po co ja w ogóle z tobą dyskutuję.

Słucham? 6-miesięczne przeszkolenie wojskowe nie powinno uniemożliwić ci łojenie na armię przez resztę życia, ale w sumie jak już pisałem - ekspertem ds wojskowości nie jestem, może tobie