@syn_octave: Ja a priori zakładam sytuację, gdzie pobór jest jednak potrzebny - inaczej dyskusja jest bezcelowa. I chodzi dokładnie o to, że nawet jeżeli pobór jest potrzebny to nie powinno się mobilizować ludzi, którzy tego nie chcą - ale oczywistym jest, że walczącym (bądź potencjalnie walczącym) trzeba to jakoś zrekompensować.
A co do PiSu - PiS jest jaki jest, ale nawet gdyby rządził nami sam Jezus Chrystus to wojna na
Skoto to takie "tylko" to mam nadzieję, że na wypadek wojny będziesz pierwszym powołanym i z uśmiechem na ustach pójdziesz w pierwszym rzucie ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kryspin013: A jakie dodatkowe obowiązki wobec państwa mają ludzie wykształceni? Żadnych, wręcz więcej z państwa ciągną niż nie-wykształceni bo kształcili się przecież za darmo.
@GienekZFabrykiOkienek: Chociażby płacą znacznie większe podatki, a porównaniu do trepów to przynajmniej płacą na to państwo. Mało tego, jako poborowy twoje szkolenie też kosztuje i to nie mało. Ile realnie z tych szkolonych faktycznie coś z tego szkolenia będzie pamiętać za 10 lat? A
I chodzi dokładnie o to, że nawet jeżeli pobór jest potrzebny to nie powinno się mobilizować ludzi, którzy tego nie chcą - ale oczywistym jest, że walczącym (bądź potencjalnie walczącym) trzeba to jakoś zrekompensować.
A co do PiSu - PiS jest jaki jest, ale nawet gdyby rządził nami sam Jezus Chrystus to wojna na
@GienekZFabrykiOkienek: tzw "wolnościowiec"
@GienekZFabrykiOkienek: Chociażby płacą znacznie większe podatki, a porównaniu do trepów to przynajmniej płacą na to państwo. Mało tego, jako poborowy twoje szkolenie też kosztuje i to nie mało. Ile realnie z tych szkolonych faktycznie coś z tego szkolenia będzie pamiętać za 10 lat? A
@Kryspin013: W dupie mam polską ustawę ¯\_(ツ)_/¯