Wpis z mikrobloga

@pezot:
@zbrodnia_i_kawa:

I tak ma dalej być? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wierzę w bajki o "ludzkiej naturze". W ludzkiej naturze było mieszkanie w jaskiniach, potem ganianie za mamutami, potem rolnictwo i kapłaństwo? Ja wyznaję zasadę, że nie ma miejsca na uzasadnianie ludzkiej kultury ludzką naturą a człowiek robi tylko to co zapewnia mu przetrwanie.
  • Odpowiedz
@Ziemniakomat: redpillowcy nie chcą sobie odebrać ostatniej szansy na "wyróżnienie się" w stadzie - w równym ekonomicznie społeczeństwie wszystko zgarnialiby kwadratoszczęcy oscy z 1,90m wzrostu. Póki istnieją perspektywy dorobienia się, to wciąż tli się nadzieja, że być może uda się coś uszczknąć z tego tortu, jak nie genetyką, to grubością porfela.

I choć oni sami plasują się w pewnej kontrze do bluepilla (bądź grzeczny, uprzejmy etc.), to w istocie obydwa
  • Odpowiedz
@Ziemniakomat: Nie nawrócisz inceli na lewactwo, to niewykonalne. Imigranci źli, samotne matki złe, bo zabierają pieniądze obywatelom (szczególnie neetującym). Widziałem takiego śmiesznego człowieczka który szczekał że 500+ złe, konfederacja dobra, był na tyle przedsiębiorczy, że mieszkał w wynajmowanym pokoju w wieku chyba 25 lat.
  • Odpowiedz
@Czeczen2137: ponadto będzie narzekał na wypieszczonych aktorów w telewizji, plusując jednocześnie wypowiedzi Korwina, według którego powinno pokazywać się tylko pięknych i zdrowych xd
  • Odpowiedz
@pezot: Bo system gospodarczy to chyba najważniejszy determinant życia człowieka, który podlega ciągłym zmianom. Co do zasady, do tej pory nie było jeszcze momentu, żeby przeciętny człowiek nie musiał robić tego co zapewnia mu przetrwanie.
  • Odpowiedz
@Ziemniakomat: Tylko tak jak ktos wyzej napisał,kapitalizm nie robi niczego zle,aktualny stan i relacje społeczne sa konsekwencją jego działań,I tu ponownie pojawia sie kwestia natury ludzkiej:egoizm,chęć władzy i pieniędzy wysuwa się na pierwsze miejsce.Ogólnie temat rzeka :)
  • Odpowiedz
Poza tym,napisz co kapitalizm robi zle

@pezot: Przecież ja zrobiłem o tym kilkanaście wpisów. Mam ci dać linki?
Weź sobie poprzeglądaj moje stare wpisy.

Ale spoko, wiem że dominuje ideologia neoliberalna, i tak kuc jeden z drugim zazwyczaj nie spotkał się z krytyką kapitalizmu. Wszędzie go
  • Odpowiedz