Aktywne Wpisy

daeun +120
#rozdajo jakiego na wykopie jeszcze nie było. Mam luźne 1,5mln złotych i z checią pomogę odmienić życie kilku z was.(。◕‿‿◕。)
Każda osoba która zasubskrybuje mój profil i napisze na co przydałby się jemu te pieniążki otrzyma szansę otrzymania gotówki. O tym ile i w jakiej kwocie zadecydujecie wy sami głosując plusami.
#cebuladeals #rozdajo #nieruchomosci
Każda osoba która zasubskrybuje mój profil i napisze na co przydałby się jemu te pieniążki otrzyma szansę otrzymania gotówki. O tym ile i w jakiej kwocie zadecydujecie wy sami głosując plusami.
#cebuladeals #rozdajo #nieruchomosci
źródło: temp_file1653295140056787202
Pobierz
KsiezniczkaDunia +58
źródło: temp_file7059962996228811810
Pobierz

1. Kapitalizm robi coś źle - Tinder, nierówności społeczne, hejt bycia biednym i niemodnym, kult bycia pięknym i młodym, dowolne przemieszczanie, ideologia indywidualizmu i samodzielnej nadmiernej konsumpcji (to chyba najważniejsze), niechęć do dzieci i model związku i osoby w związku jako towar do skonsumowania (miara od 0 do 10 to dosłownie to samo co pieniądz).
2. Tworzy się błędną narrację o genezie problemu - to wina twoich genów, wina kobiet, rzymian, "lewaków z korporacji", "ja wiem czemu jest ci źle, zapłać mi 500 zł i chodź na kurs". Jak ktoś jest zdesperowany to przyjmie jakąkolwiek rację, byle by wyjaśniła jego obecny stan. Ewentualnie, krok 1. łata się jeszcze większą konsumpcją, która ma być opium dla poszkodowanego.
3. Osoby, które zbiły kapitał na takich osobach zwykle zaczynają osiągać sukcesy medialne. Ostatecznie dochodzi przesunięcia okna Overtona - akceptowalne robi się myślenie, że wina leży w pewnych nieokreślonych bliżej grupach ludzi. Ten nabity kapitał trafia z powrotem do systemu. Inwestorzy podłapali, że to coraz większa demografia i zaczynają pompować w nią pieniądze. Na co niby ma wydawać samotny mężczyzna pieniądze jak nie na to co mu podrzucimy?
Potem historia zatacza koło. Problem nie zostaje rozwiązany. Nawet nie widać go na horyzoncie, chyba że zainterweniuje ktoś silniejszy: zazwyczaj Kapitan Państwo.
Żeby nie było, że to sobie wymyśliłem, wystarczy spojrzeć na kraje, które bezmyślnie zmałpowały kapitalistyczny model i chciały z niego wycisnąć jak najwięcej: taka Japonia. Lwia część przemysłu rozrywkowego to celuje bezpośrednio w taką demografię. Robią to sprzedając patologiczne typy związków: streamy z v-tuberkami, gry gacha czy same anime będące po prostu power fantasy dla samotnych mężczyzn. Eskapizm nie jest sam w sobie zły, ale systematyczne jego utrwalanie celem zysku... może budzić pewną odrazę.
Najgorsze w tym jest, że jeżeli już na czymś się zarabia, to łatwo się od tego nie odchodzi. Mając duży kapitał ma się dużą władzę. Można lobbować, by jednak nie wprowadzano zakazu palenia czy podatków, albo zrobić kampanię medialną, że uzależniająca substancja to lek.
I tak oto, #redpill który miał być lekiem ostatecznie okazał się heroiną, #blackpill em, którego ludzie nie chcą, ale zaakceptowali. Bo nie rozwiązuje żadnych problemów. Nie robi się paktów z diabłem co cię już raz oszukał.
źródło: comment_1673296489eVcTiHc6TKrFv7wuP8brFz.jpg
PobierzJa pitolę. To czemu inni ludzie nie podjęli decyzji żeby odziedziczyć 10 mln po przodkach szlachcicach panach feudalnych tak samo jak Korwin-Mikke?
Czemu inni ludzie nie podjęli decyzji żeby odziedziczyć 4 mld po jakimś złodzieju narodowym jak Dominika Kulczyk?
Czemu ludzie nie "podjęli decyzji" żeby mieć farta tak jak bogacze? Np. trafiając na nisze rynkowe itd. znajdując się w odpowiednim miejscu
@zbrodnia_i_kawa: I na bugatti też mogę?
Kapitalizm daje ogromny wybór bogatym i minimalny biednym. Wybór w kapitalizmie jest proporcjonalny do ilości pieniędzy. Mówienie że kapitalizm daje wybór wszystkim to mydlenie oczu. Jednym daje za dużo wyboru, a drugim za mało. Większości za mało.
@pezot: Oczywiście określa. Jest to własność prywatna i wolny rynek. To tak w największym skrócie.
A rozwijając to są takie "wartości" jak zysk, prawo popytu i podaży, chciwość, egoizm, niewidzialna ręka rynku, darwinizm społeczny.
Ponadto ideologia kapitalistyczna określa że osoby więcej zarabiające są bardziej wartościowe dla społeczeństwa (więcej społeczeństwo
Bo o to w tym chodzi - walka z wyzyskiem jeśli już ma być to ma być nieskuteczna. Czyli pójdźmy do kościółka :)
@pezot: uf, to masz szczęście.
To tylko nieszczęśliwy przypadek że też jesteś kucem,
Może
@pezot: No tak, moralność określa. To za czym ty dyskutujesz skoro się zgadzasz że kapitalizm prowadzi do nadużyć które trzeba kontrolować?
@zbrodnia_i_kawa: napewno wtedy gdy tworzą się monopole stopujące ostęp XDD Największe osiągnięcia techniczne to wynik pracy rządów bez celu zarobku. Internet, lotny na księżyc, satelity. Większość co cię otacza i jest tą "magiczną" technologią pochodzi z działalności bez zarobku jako celu.