Wpis z mikrobloga

@phervers: każdy widok na bazie? przy okazji często też jak mam połączenie np. user + usertype to łącze i dodaje nazwe typu przecież nie będę przełączać zakładek i sprawdzać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
chyba chodzi o jawne podanie słów INNER / OUTER.
zwykły JOIN jest z automatu inner, a drugi najpopularniejszy LEFT JOIN jest OUTER - ja tez nie spotkałem sie żeby ktoś explicite pisał INNER/OUTER
  • Odpowiedz
ale jakoś nigdy nie widziałem żeby ktoś to stosował w praktyce.

@phervers: a pracujesz przy czystym SQLu czy jedziesz na ORMach? xD jak to drugie to jak nie czytasz dokumentacji to możesz nie wiedzieć czego pod spodem metoda używa
  • Odpowiedz
Dla mnie największy mindfuck to kto używa crossjoina

@TotalDisaster: kiedyś pisałem migrację przy pomocy wewnętrznego frameworka, gdzie właśnie użyłem cross joina bo tego wymagał model. Te wszystkie rodzaje joinów (poza right, bo przecież wszyscy używają left) mają zastosowanie, choć i tak inner i left to 99.9% przypadków
  • Odpowiedz
@phervers: Pomijając fakt, że join to inner. W 80-90% przypadków idzie je rozwiązać prostymi patentami i najpopularniejszymi funkcjami. Problem pojawia się przy tych pozostałych kilku procentach, kiedy trzeba otworzyć w głowie szufladkę "wiedza nieprzydatna" i wykorzystać zawartość. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@phervers: Ja kiedyś (jak dobrze pamiętam) użyłem w sytuacji gdzie w jednej tablicy były przypisania id do numeru artykułu a w drugiej id przypisane do atrybutów tego artykułu (np. nazwa, waga). I jak chciałem uzyskać atrybutu artykułu to innej join zwracał atrybuty po zapytaniu o numer produktu.
  • Odpowiedz