Aktywne Wpisy

Soothsayer +34
Słuchajcie potrzebuje jakiejś realnej historii dlaczego popsułem deskę do krojenia starego, że minspadla i się r-------a to mało przekonujące bo to potrójna sklejka była jakaś i nawet próbowałem ja nogą r------c i się nie dało a tak naprawdę to ja spaliłem robiąc pierogi w piecu hartowniczym XDD próbowałem znaleźć jakąc podobna ale na pewno się zorientuje se to nie jest ta sama

1. jak firma oferuje 10k USD gross, to ja na fakturze te 10k USD wpisuje po przeliczeniu na PLN, jako kwota netto i VAT jako np (nie podlega). Czyli jesli jestem na #ryczalt to place 12% od tych 10k USD - dobrze to rozumiem?
2. czy do wystawienia fv dla firmy spoza UE potrzebny jest VAT UE (lub jesli istnieje to jego odpowiednik)?
Do wystawienia faktury dla firmy poza UE nie potrzebujesz byc vatowcem, na fakturze wpisuje sie 'odwrotne obciazenie' i firma dla ktorej swiadczysz uslugi placi ten vat po swojej stronie.
Wystawiasz więc fakturę z adnotacją reverse charge
@mailbox: ale google chyba umiesz uzywac jako programista? Czy z kazdym pytaniem lecisz od razu na stacka zamiast sprobowac znalezc odpowiedz?