Wpis z mikrobloga

@Narcyz_: O, w sumie jego nie znałem. Ale jak czytam o nim:

Symon Petlura uchodzi za postać kontrowersyjną. Jest to związane z wielką falą pogromów Żydów, mających miejsce w okresie jego rządów w Ukraińskiej Republice Ludowej.

I nie był przypadkiem komunistą? Tego nie mogę doczytać.
"ułożenie planu jakiegoś działania, zwykle wbrew czyimś oczekiwaniom lub na czyjąś szkodę" (ʘʘ)

@NoweWytyczne: Napiszę dokładnie to co wcześniej. Ukraina nie zabija rosjan bo to wcześniej zaplanowała. To rosja zaplanowała atak, a Ukraina działa w samoobronie.
@Narcyz_ @krdk: No i już odsuńmy rzeczy złe, to Piłsudski ma duży wkład w wolność kraju, jego kształt i wygrane wojny. Co ma Bandera jak usuniesz mu morderstwa? Hmmm dzialacz ns rzecz promocji LGBT xD? Wszakże "tatko Bandera" od pewnych aktów oraz topienia kotów w rzece za dzieciaka wcale nie stronil xD
I nie był przypadkiem komunistą? Tego nie mogę doczytać.

@krdk: raczej nie sądzę, jakby był to myślę że przyłączyłby się raczej do rewolucji jak to robili przedstawiciele narodów Imperium Rosyjskiego, jak np. nasz Dzierżyński.

O tym mordowaniu żydów nie wiedziałem szczerze mówiąc, no ale kilka linijek dalej na wikipedii jest usprawiedliwiany więc może nie było z nim tak źle. Zresztą dla mnie i tak jest postacią nieporównywalnie lepszą, bo tak jak
@Gnojokok: A w czym jest bardziej wartościowa śmierć Polaka z rąk Ukraińców w imię nacjonalizmu od śmierci Polaka z rąk Polaka w imię przejęcia władzy?
@krdk: Piłsudski walczył o władzę. Jego celem nie była ludność cywilna. Banderowcy zorganizowali czystkę etniczną na Polakach napadając na polskie wsie. Chcieli zabić jak najwięcej Polaków. Ilu zginęło cywilów (w dużej mierze przypadkowych którzy dostali broń do ręki i poczuli się bohaterami) w zamachu majowym a ilu nieuzbrojonych cywilów z pełną premedytacją wybili banderowcy?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krdk @Narcyz_ myślę że z tymi żydami jest trochę jak z murzynami w USA. Teraz z antysemityzmu jak z rasizmu robi się big shit, gdy w tych latach 20 było to na porządku dziennym i nie robił nikt rabanu.
@Gnojokok: Jak wyżej już pisałem, walka o władzę jest słabym argumentem na zabijanie ludzi. Równie słabym co zabijanie ludzi ze względu na ich narodowość.
Bez względu na to czy zabijany człowiek trzyma karabin czy widły.
@kubekmonte: ogólnie masz trochę racji, ale jednak pogromy na cywilach to raczej nie była błahostka nawet w latach 20 xD

Jak wyżej już pisałem, walka o władzę jest słabym argumentem na zabijanie ludzi. Równie słabym co zabijanie ludzi ze względu na ich narodowość.

@krdk: tylko że zabijanie w wyniku walki o władzę jest "wypadkiem przy pracy", a jak ktoś organizuje czystkę etniczną, to zabijanie jest celem samym w sobie. Chyba
tylko że zabijanie w wyniku walki o władzę jest "wypadkiem przy pracy", a jak ktoś organizuje czystkę etniczną, to zabijanie jest celem samym w sobie. Chyba jest jakaś różnica?

@Narcyz_: Ciężko mi nazwać "wypadkiem przy pracy" zbrojne przejęcie władzy z karabinami w ręku.

Ale też tak jak pisałem, to co robili banderowcy jest znacznie gorsze. Głównie ze względu na ilość ofiar, nie motywy.
@krdk: Uwaga, niepopularna opinia: Uważam że kult samego Bandery jeszcze dałoby się przełknąć (przy wielu odruchach wymiotnych), ale Ukry tak samo mocno gloryfikują Szuchewycza czyli dowódcę UPA który był bezpośrednio odpowiedzialny za rzeź wołyńską i to on kazał mordować Polaków na najbardziej wymyślne, okrutne sposoby (bandera wtedy siedział w niemieckim obozie akurat).

I tak, Piłsudski to #!$%@? którego poplecznicy są odpowiedzialni za zrujnowanie 2 RP przez co w 1939 Hitler ze
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Naczelny_Cenzopapista: Historia ma to do siebie że jest po prostu przeklamana. Problem z UPA jest taki że tam ciężko jest znaleźć jakiekolwiek pozytywy, wiedząc że Ukraińcy mieli i tak być tylko niewolnikami Niemców.
U nas też wali się konia pod wątpliwej jakości wyklętych, JP2, Wyszyńskiego czy Wałęse, mimo że w naszej historii było więcej takich co się przedarli do masowej świadomości.
Głównie ze względu na ilość ofiar, nie motywy.

@krdk: nie mogę się zgodzić, nadajemy na zupełnie innych falach.
Motyw jest bardzo ważny. Amerykanie zrzucili bomby atomowe, które bezpośrednio zabiły ponad 100tys osób (nie mówiąc o pozostałych zmarłych na przeróżne choroby) i nie wydaje mi się by ten czyn był gorszy od np. zamordowania 20tys. polskich oficerów w Katyniu. A nawet powiem, że puszczenie grzyba było zasadne i usprawiedliwione, a Katyń to
@NoweWytyczne: właściwie to czystki zostały przeprowadzone na rozkaz mykoli lebeda, który to mykola został aresztowany za zamach na ministerstwa spraw zagranicznych w rządzie Piłsudzkiego...

@Narcyz_: a co do grzyba: to była też zwykła zbrodnia, po prostu chcieli sobie przetestować broń jądrową na żywych organizmach
@Narcyz_: Odchodząc od tematu tak się zastanawiam, czemu właściwie Amerykanie spuścili bomby na miasta a nie w jakąś japońską wiochę? Efekt psychologiczny byłby ten sam a straty w ludziach znacznie mniejsze.
@Naczelny_Cenzopapista: Uwaga, niepopularna opinia: Uważam że kult samego Bandery jeszcze dałoby się przełknąć (przy wielu odruchach wymiotnych), ale Ukry tak samo mocno gloryfikują Szuchewycza czyli dowódcę UPA który był bezpośrednio odpowiedzialny za rzeź wołyńską i to on kazał mordować Polaków na najbardziej wymyślne, okrutne sposoby (bandera wtedy siedział w niemieckim obozie akurat).

Ogólnie na wykopie ostatnio, często przejawia się argumentacja, że Bandera nie miał wpływu na rzez wolynska bo w tym