Wpis z mikrobloga

dostanę w obecnym korpo podwyżkę jeszcze w tym miesiącu, za kilka dni rozmowa. jestem praktycznie pewny, że będą to grosze. w międzyczasie mam ugadaną robotę w innej firmie za taką kwotę, że nie ma szans że obecni mi tyle zaproponują.

czy duzym #!$%@? bedzie zaakceptowane podwyzki, a potem po kilku dniach rzucenie wypowiedzeniem aby na okresie wypowiedzenia dostawac wiecej $$$? XD taka mnie rozkmina wziela, co sadzicie

#korposwiat #pracbaza #praca #pytanie #kiciochpyta
  • 50
@mmenelica: ja tak zrobilem po bonusie rocznym, miesiąc przed wypłatą bonusu (10% zarobku rocznego) już miałem dogadaną sytuację z nową firmą ( ͡° ͜ʖ ͡°), tydzien po pojawieniu się bonusu na koncie poszlo wypowiedzenie
@mmenelica: Przemyśl czy warto palić mosty. Jasne, dla firmy jesteś numerkiem i jak bardzie nie czułbyś się niezastąpiony, firma nie będzie miała sentymentów.
Tylko jeśli to jakieś grosze, to może lepiej odpuścić i złożyć wypowiedzenie przed podwyżką?
Nie wiem jak wyglada sytuacja u Was, ale w moim januszexie budżet na podwyżki zazwyczaj pozwala podnieść pensje zaledwie kilku osobom na raz. Dla Ciebie będzie to 1-3 miesiące dodatkowych szekli, a może ktoś
@mmenelica lepiej zmienić jak tu ci nawet nie dają takiej kasy jak tam na start.
Nawet jak by zgodzili się wyrównać to lepiej zmienić bo tu pewnie już więcej nie dostaniesz albo dopiero za długi czas.
A tam jak na start masz tyle to masz większe szanse na podwyżkę.
@tegie: Myślisz że ktoś inny by zrezygnował z podwyżki bo OP nie dostanie?
Ja poleciłem kumpla w robocie, za polecenie miała być kasa, a przez to, że w międzyczasie dałem wypowiedzenie, to kasę zobaczyłem jak świnia niebo ( ͡º ͜ʖ͡º)
@mmenelica: Zdaje mi się że tak więcej ugrasz dla tych co zostaną niż nie braniem tej podwyżki
@Michail20: Po rzuceniu wypowiedzenie w poprzedniej pracy
Myślisz że ktoś inny by zrezygnował z podwyżki bo OP nie dostanie?

Ja poleciłem kumpla w robocie, za polecenie miała być kasa, a przez to, że w międzyczasie dałem wypowiedzenie, to kasę zobaczyłem jak świnia niebo ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Okex: wszystko zależy od sytuacji. Nigdy nie negocjowałem stawki poza rozmową wstępną, bo w korpo zazwyczaj inaczej to wyglada. Jest proces, są określone widełki podwyżkowe i manager
@mmenelica: Żadnym. Ja bym zagrał w otwarte karty, powiedział, że w innej firmie dostaniesz tyle i tyle i czy przebijają ofertę, bo jeśli nie to z dniem dzisiejszym składasz wypo a oni do końca miesiąca mogą się nad tym jeszcze zastanowić - tyle.

@Glikol_Propylenowy zyskasz tyle że nie dostaniesz podwyżki w ogóle xD Nawet na te kilka miesięcy.
@FantaZy: dokładnie a jak pracodawca Cię podobnie potraktuje to też się nie ma co irytować zwykły biznes, a z tego co widzę to tutaj na wykopie pracodawcy to jakieś demoniczne źle postacie zazdrośnie strzegący swoich garnców z nieskończonym zlotem
@mmenelica: nawet jakby wyrównali podwyżkę to lepiej będzie zmienić otoczenie. Na zaś przygotuj siebie wizytę u lekarza i L4 do końca wypowiedzenia żeby jeszcze dostać kasę za urlop.

Powoli zacznij zabierać swoje rzeczy osobiste z biura.
@mmenelica: Ja byłam w takiej sytuacji, złożyłam wypowiedzenie 2 dni po tym jak dostałam awans. To nie jest zadne palenie mostów, tylko nie chwal się wszem i wobec jaki przebiegły jesteś, tylko powiedz, ze dostałeś ofertę nie do odrzucenia po rozmowie o podwyżce