Wpis z mikrobloga

Ktoś wie jak czytać kod akumulatora, chodzi głównie o datę produkcji.
Mam akumulator YUASA GS GT12B-4 z kodem 07628, aku po kupnie motocykla nie zmianiałem.
Podobno pierwsza cyfra mówiłaby o roku produkcji ale kolejne jakoś mi się nie kleją.
jeśli by wziąć pod uwagę dwie pierwsze cyfry to rok produkcji 2007 - podobnie jak rok prod. motocykla, ale nie wiem czy tyle by wytrzymał.

Pytam bo się zastanawiam czy jest konieczność wymiany, dzisiaj po podpięciu pod ładowarkę wskaźnik wskazywał naładowanie 1/4 kreski i naładował do pełna akumulator w niecałe 3h (ładując prądem 0,8A) więc śmierdzi mi już małą pojemnością.
#motocykle
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Papaya jaką ładowarką ładujesz? Bo np. Z lidla pokazuje że już naładowany akumulator a jeszcze dalej go ładuje bardzo małym prądem. Np u mnie pokazuje że akumulator już naładowany gdzie tak na prawdę naładowała go w ok 80%. Potem po ok 20 godzinach od pokazania że naładowany doładowała na full.

Pojemność akumulatora można zmierzyć tak: ładujesz go na maksa a potem rozladowywujesz go do 10,5v. Wiedząc jakim prądem był rozladowywnay i
  • Odpowiedz
@bartis55: właśnie tą z lidla ładuje.
wg. instrukcji jak ikonka przestanie migać i są 4 kreski to akumulator jest w pełni naładowany i tak też mam.
W tym momencie nic nie miga, są 4 kreski napięcie 13.0V

Co ciekawe jak go podłączałem miał napięcie 12,7V i jedną kreskę tylko
  • Odpowiedz
naładował do pełna akumulator w niecałe 3h

@Papaya: Motocyklowe akumulatorki są małe, ile tam masz pojemności? 6Ah? Najwyraźniej nie był taki całkiem rozładowany i wystarczyły 3h. Ja swój ostatnio podpiąłem z ciekawości i startował z pozycji 5/6 kresek, podładował go w 30 minut do pełna. Mam Dino Kraftpaket.

Co ciekawe jak go podłączałem miał napięcie 12,7V i jedną kreskę
  • Odpowiedz
@Papaya w pełni naładowany akumulator agm po 24h od ładowania powinien mieć napięcie > 12.9V. Ładowarka pokazuje że naładowała to spokojnie potrzymaj tak kilkanaście godzin. Ona wtedy cały czas ładuje prądem ok 0.1A.
  • Odpowiedz