Wpis z mikrobloga

@moll: przełamywanie jest wtedy gdy się posmaruje biszkopt cienką warstwą dżemu z moreli, ale centymetr porzeczki to tak jakby mięso przełamane gruszką karmelizowaną podać w odwrotnych proporcjach czyli slodkie danie z gruszki z kawałkami mięsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To co na zdjęciu właśnie tak wygląda, czyli dominujący kwaśny smak, przełamany slodko-mdlym kremem i ciastem :P
@fanmarcinamillera: Zależy od ciasta. Jak ktoś robi rafaello i da tam dżem, to faktycznie nie bardzo potrafi w pieczenie. Natomiast są takie ciasta, że krem jest strasznie słodki i dorzuca się czegoś kwaskowego, żeby to wyrównać. Kiedyś było tak, że kupne ciasta miały naprawdę niewiele smaku i ten dżem to minimalnie ratował :D
@fanmarcinamillera popieram, kwaśne nie pasuje do słodkich ciast.

@moll w ciastach to bardziej znaczące jest dla mnie przełamanie w fakturach. Chociaż tyczy się to takze wszystkich innych potraw. Podtrzymuje, że kwaśne w słodkich ciastach to zbrodnia