Czy w jakimś polskim supermarkecie dostanie wyroby mięsne (boczek, kabanosy) bez żadnych dodaktów typu azotyn sodu itd? Właśnie byłem w biedrze, przejrzałem dosłownie każdy produkt, każdą wędlinę i wszędzie jest jakiś dodatek. A jeśli nie to gdzie mogę coś takiego kupić? Gdzie złapać kontakt do przysłowiowego chłopa? Mieszkam w tym mieście rok i nie znam zbyt wielu osób, a na pewno nie takich którzy orientowaliby się gdzie mogę kupić dobry, swojski kawałek
flacodin via Wykop
- 1
@Oake: GoodValley ;))
Jestem na końcówce 6-tego tygodnia na keto i nie mam jeszcze urządzenia do pomiaru ketonow we krwi, więc od czasu do czasu sprawdzam sobie zawartość ketonow w moczu przy pomocy pasków. Dzisiaj mierzyłem i wedle wskazań wciaz mam spora ilość ketonow w moczu. Wedle paska jest to ok. 40 mg na dl wiec tak w górnej granicy. Wydawało mi się, że po okresie adaptacji ketony w moczu nie będą się pojawiać, bo
flacodin via Wykop
- 1
@mirek_wyklety:
Tak. Nawet po kilku latach na ketozie ketony mogą pojawić się w moczu, to normalne. Może to wynikać z tego, że pełna adaptacja trwa znacznie dłużej. Ponadto każdy organizm jest inny, więc u każdego będzie to inaczej wyglądać. Nie masz się o co martwić, jeżeli trzymałeś sztywno dietę przez te 6 tygodni to na pewno
Czy po 6 tygodniach stosowania diety keto, powinny wciaz pojawiać się ketony w moczu?
Tak. Nawet po kilku latach na ketozie ketony mogą pojawić się w moczu, to normalne. Może to wynikać z tego, że pełna adaptacja trwa znacznie dłużej. Ponadto każdy organizm jest inny, więc u każdego będzie to inaczej wyglądać. Nie masz się o co martwić, jeżeli trzymałeś sztywno dietę przez te 6 tygodni to na pewno
flacodin via Wykop
- 0
@dean_corso:
Może lepiej nie proponuj ;))
"Kwasica ketonowa (czasami zwana kwasicą ketonową lub kwasicą ketonową cukrzycową) to poważne zaburzenie metaboliczne, które może wystąpić u osób z cukrzycą, zwłaszcza typu 1, gdy poziom glukozy we krwi jest bardzo wysoki, a poziom insuliny jest bardzo niski. W takim przypadku organizm rozpoczyna rozkład tłuszczów, aby uzyskać energię, co prowadzi do zwiększonej produkcji ketonów, substancji chemicznych, które są produkowane
proponuje poszukać o kwasicy ketonowej
Może lepiej nie proponuj ;))
"Kwasica ketonowa (czasami zwana kwasicą ketonową lub kwasicą ketonową cukrzycową) to poważne zaburzenie metaboliczne, które może wystąpić u osób z cukrzycą, zwłaszcza typu 1, gdy poziom glukozy we krwi jest bardzo wysoki, a poziom insuliny jest bardzo niski. W takim przypadku organizm rozpoczyna rozkład tłuszczów, aby uzyskać energię, co prowadzi do zwiększonej produkcji ketonów, substancji chemicznych, które są produkowane
- 0
Korzystaliście z jakiś konsultacji z dietetykiem albo online podczas ustalania jadłospisu czy zwyczajnie z neta sami przepisy i ilość kalorii?
#keto
#keto
znacie jakiś blog kulinarny/ewentualnie książkę kucharską, gdzie są przepisy na dobre zupy? uczę się gotować, korzystam głównie z bloga Ania gotuje, wszystko mi smakuje oprócz tych zup. inaczej, z tego bloga wychodzą zupy albo zaj33biście dobre (np. grochówka) albo takie mdłe wodzianki - nic pomiędzy, loteria, więc nie mam już cierpliwości do tych przepisów
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
flacodin via Wykop
- 0
@JanDzbanPL: Nick jak najbardziej adekwatny.
#keto Gowno jest te keto cale. Zre od miesiaca te wszystkie tluscizny, a na wadze -0.5 kg. Jedyny zauwazalny pozytyw tej diety jest taki, ze nie miewam zgagi, ktora dosc czesto mnie meczyla przedtem. Ale w kwestii utraty wagi to praktycznie efekt niezauważalny.
flacodin via Wykop
- 0
@mirek_wyklety: Rozumiem, że jesteś miesiąc na adaptacji, a nie na deficycie?
flacodin via Wykop
- 3
@mirek_wyklety: Adaptacja do diety ketogenicznej nie polega na redukcji tłuszczu, a raczej na przestawieniu organizmu na czerpanie energii ze spalania ciał ketonowych. Dieta ketogeniczna nie jest żadnym cudem, ponieważ obowiązują tu te same zasady co przy każdej diecie - deficyt kaloryczny prowadzi do utraty wagi. Jednakże, utrata wagi w trakcie adaptacji do ketozy wynika głównie z utraty wody i glukozy z organizmu. Okres wstępnej adaptacji trwa zazwyczaj około miesiąca, po
Pytanie do osób, które robią racuchy i pączki na piwie.
Jakiego trunku używacie do ciasta? Szukam czegoś co mógłbym kupić w popularnych sieciach lub jakimś hipermarkecie.
#gotujzwykopem
Jakiego trunku używacie do ciasta? Szukam czegoś co mógłbym kupić w popularnych sieciach lub jakimś hipermarkecie.
#gotujzwykopem
flacodin via Wykop
- 1
@PaluszkiRybneTanieAleNiesmaczne: Nigdy nie robiłem racuchów na piwie, ale to p--o może być dobrym wyborem ;))
Czy jakis Mireczek/Mirabellka ma wiedzę o tym w sklepach typu Makro / Selgros / Auchan dostane pastę Gochujang??
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
- 0
Chcę zrobić sobie dwa słoiki sosu pomidorowego z mięsem do makaronu i je za pasteryzować żeby wytrzymały mi 3-4 dni w lodówce w tym jeden niecały dzień w podróży (autokar w luku bagażowym więc będzie chłodno). Plan mam taki żeby ten sos dłużej pogotować (~1h) a potem dać do słoika, jak ostygnie to dać do wody i powoli gotować je jeszcze z godzinę.. Czy to powinno wystarczyć na te kilka dni? W
Siema.
Planuje robić swoje kimchi, jaka paprykę gochugaru polecacie? Na Alledrogo widzę dużo tego ale są różne opinie.
Jakaś foto lub link do aukcji/sklepu?
#gotujzwykopem #kimchi #kiszonki
Planuje robić swoje kimchi, jaka paprykę gochugaru polecacie? Na Alledrogo widzę dużo tego ale są różne opinie.
Jakaś foto lub link do aukcji/sklepu?
#gotujzwykopem #kimchi #kiszonki
Chce popróbować potraw z tofu. Czy m ktoś jakieś polecajki? Jakie firmy kupować topu (sklepy Lidl/Biedra/Selgros).
Opcjonalnie linki do jakis przepisów (pomijam te z Jadłonomi bo stronę znam).
#gotujzwykopem #wegetarianie
Opcjonalnie linki do jakis przepisów (pomijam te z Jadłonomi bo stronę znam).
#gotujzwykopem #wegetarianie
flacodin via Wykop
- 1
@Ice_Glaze: Z polskich firm imo jedyny słuszny wybór tofu, jak i produktów mięsopodobnych/wegańskich to Polsoja, wszystkie inne biedronkowce itp. to syf, nie wspominając już o tofu wędzonym. Polecam też taki ser (pic rel), jest nawet dobry, ma taki ciekawy, intrygujący, lekko grzybowy posmak.
Pytanie do znawców #gotujzwykopem
Na składzie dżemu #lowicz jest
Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.
Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
Na składzie dżemu #lowicz jest
Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.
Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
flacodin via Wykop
- 0
@Poldek0000: Wydaję mi się, że to ominięcie podatku cukrowego. Ostatnio zapadł ważny wyrok w tej kwestii, łap https://studio.pwc.pl/aktualnosci/wyroki/cukier-wystepujacy-naturalnie-wolny-od-oplaty-cukrowej
- kubika idiot
Jestem na keto od dwóch miesięcy. Po trzech tygodniach adaptacji mój poziom ketonów we krwi wynosił 2.2, później jak wszedłem na deficyt kaloryczny stabilnie trzymał się na 0.9-1.0.
Dzisiaj pozwoliłem sobie na kilka kawałków pieczonego ziemniaczka i kawałek tortu. Sprawdziłem na wieczór poziom ketonów i pokazało zaledwie 0.2 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Czy wybiło mnie z ketozy? Czy to oznacza ponowną adaptację, czy po prostu