Siema keto Mirki. Jestem na keto od dwóch miesięcy. Po trzech tygodniach adaptacji mój poziom ketonów we krwi wynosił 2.2, później jak wszedłem na deficyt kaloryczny stabilnie trzymał się na 0.9-1.0. Dzisiaj pozwoliłem sobie na kilka kawałków pieczonego ziemniaczka i kawałek tortu. Sprawdziłem na wieczór poziom ketonów i pokazało zaledwie 0.2 ( ͡°ʖ̯͡°)
Czy wybiło mnie z ketozy? Czy to oznacza ponowną adaptację, czy po prostu
Czy w jakimś polskim supermarkecie dostanie wyroby mięsne (boczek, kabanosy) bez żadnych dodaktów typu azotyn sodu itd? Właśnie byłem w biedrze, przejrzałem dosłownie każdy produkt, każdą wędlinę i wszędzie jest jakiś dodatek. A jeśli nie to gdzie mogę coś takiego kupić? Gdzie złapać kontakt do przysłowiowego chłopa? Mieszkam w tym mieście rok i nie znam zbyt wielu osób, a na pewno nie takich którzy orientowaliby się gdzie mogę kupić dobry, swojski kawałek
Jestem na końcówce 6-tego tygodnia na keto i nie mam jeszcze urządzenia do pomiaru ketonow we krwi, więc od czasu do czasu sprawdzam sobie zawartość ketonow w moczu przy pomocy pasków. Dzisiaj mierzyłem i wedle wskazań wciaz mam spora ilość ketonow w moczu. Wedle paska jest to ok. 40 mg na dl wiec tak w górnej granicy. Wydawało mi się, że po okresie adaptacji ketony w moczu nie będą się pojawiać, bo
Czy po 6 tygodniach stosowania diety keto, powinny wciaz pojawiać się ketony w moczu?
Tak. Nawet po kilku latach na ketozie ketony mogą pojawić się w moczu, to normalne. Może to wynikać z tego, że pełna adaptacja trwa znacznie dłużej. Ponadto każdy organizm jest inny, więc u każdego będzie to inaczej wyglądać. Nie masz się o co martwić, jeżeli trzymałeś sztywno dietę przez te 6 tygodni to na pewno
"Kwasica ketonowa (czasami zwana kwasicą ketonową lub kwasicą ketonową cukrzycową) to poważne zaburzenie metaboliczne, które może wystąpić u osób z cukrzycą, zwłaszcza typu 1, gdy poziom glukozy we krwi jest bardzo wysoki, a poziom insuliny jest bardzo niski. W takim przypadku organizm rozpoczyna rozkład tłuszczów, aby uzyskać energię, co prowadzi do zwiększonej produkcji ketonów, substancji chemicznych, które są produkowane
znacie jakiś blog kulinarny/ewentualnie książkę kucharską, gdzie są przepisy na dobre zupy? uczę się gotować, korzystam głównie z bloga Ania gotuje, wszystko mi smakuje oprócz tych zup. inaczej, z tego bloga wychodzą zupy albo zaj33biście dobre (np. grochówka) albo takie mdłe wodzianki - nic pomiędzy, loteria, więc nie mam już cierpliwości do tych przepisów
#keto Gowno jest te keto cale. Zre od miesiaca te wszystkie tluscizny, a na wadze -0.5 kg. Jedyny zauwazalny pozytyw tej diety jest taki, ze nie miewam zgagi, ktora dosc czesto mnie meczyla przedtem. Ale w kwestii utraty wagi to praktycznie efekt niezauważalny.
@mirek_wyklety: Adaptacja do diety ketogenicznej nie polega na redukcji tłuszczu, a raczej na przestawieniu organizmu na czerpanie energii ze spalania ciał ketonowych. Dieta ketogeniczna nie jest żadnym cudem, ponieważ obowiązują tu te same zasady co przy każdej diecie - deficyt kaloryczny prowadzi do utraty wagi. Jednakże, utrata wagi w trakcie adaptacji do ketozy wynika głównie z utraty wody i glukozy z organizmu. Okres wstępnej adaptacji trwa zazwyczaj około miesiąca, po
Chcę zrobić sobie dwa słoiki sosu pomidorowego z mięsem do makaronu i je za pasteryzować żeby wytrzymały mi 3-4 dni w lodówce w tym jeden niecały dzień w podróży (autokar w luku bagażowym więc będzie chłodno). Plan mam taki żeby ten sos dłużej pogotować (~1h) a potem dać do słoika, jak ostygnie to dać do wody i powoli gotować je jeszcze z godzinę.. Czy to powinno wystarczyć na te kilka dni? W
@sradam: Prosto z patelni gotujący się sos wlej od razu do słoika, zakręć i przewróć zakrętką w dół, to zdecydowanie wystarczy na 4 dni, a nawet na tygodnie ;d
Chce popróbować potraw z tofu. Czy m ktoś jakieś polecajki? Jakie firmy kupować topu (sklepy Lidl/Biedra/Selgros). Opcjonalnie linki do jakis przepisów (pomijam te z Jadłonomi bo stronę znam).
@Ice_Glaze: Z polskich firm imo jedyny słuszny wybór tofu, jak i produktów mięsopodobnych/wegańskich to Polsoja, wszystkie inne biedronkowce itp. to syf, nie wspominając już o tofu wędzonym. Polecam też taki ser (pic rel), jest nawet dobry, ma taki ciekawy, intrygujący, lekko grzybowy posmak.
Pytanie do znawców #gotujzwykopem Na składzie dżemu #lowicz jest Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.
Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
Jestem na keto od dwóch miesięcy. Po trzech tygodniach adaptacji mój poziom ketonów we krwi wynosił 2.2, później jak wszedłem na deficyt kaloryczny stabilnie trzymał się na 0.9-1.0.
Dzisiaj pozwoliłem sobie na kilka kawałków pieczonego ziemniaczka i kawałek tortu. Sprawdziłem na wieczór poziom ketonów i pokazało zaledwie 0.2 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Czy wybiło mnie z ketozy? Czy to oznacza ponowną adaptację, czy po prostu